Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

ΜΑΓΙΑΣ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ
ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ-ΠΛΗΞΙΕΣ

Τα πρώτα ίχνη των Μάγιας χρονολογούνται στο 2000 π.Χ., ωστόσο το 750 μ.Χ. ο πολιτισμός γνώρισε το αποκορύφωμα της άνθισής του. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια ήταν ο πληθυσμός των Μάγιας στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια είχε εξαφανιστεί το 90% των κατοίκων και οι μεγάλες πόλεις εγκαταλείφθηκαν.
Η κοινωνία των Μάγια ήταν ταξική και υπήρχε ένα είδος ολιγαρχίας που κατείχε την μεγαλύτερη εξουσία. Η αριστοκρατία, είχαν μεγάλες εκτάσεις γης στην ιδιοκτησία τους, διαχειρίζονταν τις υποθέσεις του κράτους και είχαν τις σημαντικότερες θέσεις στις στρατιωτικές και θρησκευτικές τάξεις. Οι ευγενείς, όπως είναι φυσικό βρισκόταν στην κορυφή της κοινωνίας και ήταν οι πλουσιότεροι έμποροι. Ακολουθούσαν οι κοινοί πολίτες, η πλειονότητα του πληθυσμού, που ήταν ελεύθεροι εργάτες. Υποστήριζαν τους ευγενείς, τους εμπόρους, τους ιερείς, τους στρατιώτες και τους καλλιτέχνες.
Οι Μάγιας ασχολούνταν με την γεωργία και το εμπόριο. Διατηρούσαν επιχειρήσεις εμπορίας άλατος κατά μήκος των ακτών, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Μπελίζ, από όπου έπαιρναν το αλάτι και με κανό το μετέφεραν σε άλλες παραλιακές πόλεις χωρίς ωστόσο να υπάρχει κεντρικός κυβερνητικός έλεγχος. Σε ανασκαφές και εξερευνήσεις βρέθηκαν 41 αλυκές μόνο σε μια παραλία καθώς και τα συντρίμμια ενός κωπήλατου ξύλινου κανό τουλάχιστον 1.300 ετών. Όσο για την γεωργία, ο περισσότερος πληθυσμός ασχολούνταν κυρίως με αυτήν,παρήγαγαν καλαμπόκι, φασόλια, κολοκύθια, βαμβάκι, κακάο, πιπεριές και οπωροφόρα,ακόμα όμως και αυτό δεν ήταν αρκετό την περίοδο της ευημερίας των Μάγια. Η παραγωγή έφτανε την αναλογία 1 προς 2, δηλαδή μια αγροτική οικογένεια παρήγαγε τροφή για άλλη μια, αυτό ήταν καταστροφικό καθώς αν αναλογιστούμε ότι στην αρχαία Αίγυπτο η αναλογία ήταν 1 προς 6,5 φανταστείτε τι θα επικρατούσε στον υπερ-αυξανόμενο πληθυσμό των Μάγιας. Δάση εξαφανίστηκαν η γή ταλαιπωρημένη δεν παρήγαγε και δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο από μια κακή χρονιά. Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδυάζουν την εξαφάνιση τους με τα προαναφερθέντα στοιχεία καθώς εκτεταμένη ξηρασία καταγράφεται εκείνη την περίοδο.

Ας απαριθμήσω κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του πολιτισμού αυτού:

Ένα χαρακτηριστικό είναι πως όλες οι κατασκευές των Μάγιας χτίστηκαν χωρίς τη χρήση του τροχού, γιατί δεν τον είχαν ανακαλύψει. Δεν είχαν επίσης τα απαραίτητα εργαλεία γιατί ο σίδηρος ήταν άγνωστο μέταλλο γι΄ αυτούς. Ούτε ζώα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατασκευή τους καθώς το μεγαλύτερο ζώο την εποχή εκείνη ήταν ένα είδος σκύλου. Ολες οι πυραμίδες χτίστηκαν στην ουσία από ανθρώπινα χέρια και μόνο.

Άλλο ένα είναι το Μπαλ Γκέιμ, γήπεδα σε διάφορα μεγέθη που συναντώνται σε όλες τις πόλεις των Μάγιας. Κάτι σαν πρωτόγονο ποδόσφαιρο, σε ένα μακρόστενο γήπεδο περίπου 30 μέτρων, με κερκίδες αριστερά και δεξιά. Οι παίκτες λέγεται ότι προσπαθούσαν χωρίς χέρια και πόδια να βάλουν... καλάθι μια πέτρινη μπάλα. Οι νικητές του ιερού αυτού παιχνιδιού στο τέλος θυσιάζονταν. Αυτό το παιχνίδι πάντως το δανείστηκαν από τους Ολμέκους.

Η πυραμίδα σύμβολο των Μάγιας η Τσιτσενιτσά ήταν αστεροσκοπείο. Εκεί υπάρχει και το μοναδικό θολωτό κτίριο των Μάγιας, και αποτελείται από συμπαγή πέτρα. Την εποχή εκείνη δεν είχαν τηλεσκόπια, και οι παρατηρήσεις γίνονταν με το μάτι. Ωστόσο οι Μάγιας κατάφεραν να μελετήσουν με ακρίβεια τα άστρα και δημιούργησαν το ημερολόγιό τους, όπου ο χρόνος αποτελείται από 365 μέρες και θεωρείται το ακριβέστερο ημερολόγιο στον κόσμο. Αν και είχαν 2 κύρια ημερολόγια: ένα ηλιακό 365 ημερών, το «τουν», κι ένα ιερό 260 ημερών το «Τζόλκιν». Το ηλιακό ήταν το εθιμοτυπικό ημερολόγιο, περιείχε 360 μέρες και 5 επιπλέον, τις λεγόμενες ως άτυχες.

Παρόλο που τα στοιχεία για τον πολιτισμό των Μάγιας τα περιβάλει ένα μυστήριο, δεν μπορώ να μην επισημάνω την δύναμη του ιερατείου και την μαντική τέχνη όπου κρύβει αρκετά μεγάλο βαθμό δεισιδαιμονίας, λίγο ή πολύ όπως σε κάθε αρχαίο πολιτισμό. Κατά την τελετή της μαντικής τέχνης, οι ιερείς ξεχώριζαν σπόρους καλαμποκιού από ένα σωρό, ενώ διάβαζαν τον κώδικα από δεξιά προς τα αριστερά. Για κάθε μέρα ξεχώριζαν ένα σπόρο. Η μέρα στην οποία έφταναν όταν τελείωνε ο σωρός του καλαμποκιού, έδινε και τον χρησμό. Αν το τέλος του σωρού τύχαινε να πέσει σε μία καλή συμβολική εικόνα, τότε υπήρχε καλοτυχία. Διαφορετικά, αν το σύμβολο ήταν αρνητικό (για παράδειγμα ο θεός του θανάτου), τότε το προμήνυμα δήλωνε κακοτυχία.

Σύμφωνα με τις μελέτες τους, η ακμή κι η παρακμή των ανθρώπινων πολιτισμών, συμπίπτουν χρονικά με τους κύκλους των ηλιακών κηλίδων. Η μειωμένη δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων έφερε την μείωση της γονιμότητας της δικής τους φυλής και τον ξαφνικό θάνατο του πολιτισμού τους. Είχαν σημειώσει ως αρχή του ημερολογίου, και του πολιτισμού τους, ένα έτος που στο δικό μας ημερολόγιο μεταφράζεται στο έτος 3113 π.Χ. Αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε ο πολιτισμός τους εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το χτίσιμο των πρώτων πόλεων στη Μεσοποταμία, με την πρώτη δυναστεία της Αιγύπτου και με την πρώτη φάση ανέγερσης του Στόουνχετζ στη Βρετανία. Επίσης οι ιερείς είχαν καταγράψει στο ημερολόγιό τους και ημερομηνίες πολύ παλαιότερες, που ανάγονται σε χιλιάδες χρόνια πριν! Αυτό σημαίνει ότι αναγνώριζαν την ύπαρξη άλλων πριν από τον δικό τους λαό - άλλωστε, το ημερολόγιο το είχαν πάρει από τους παλαιότερους Ολμέκους. Απλώς αυτοί έθεταν μια αρχή για όσα αφορούσαν τον «δικό τους κόσμο». Πίστευαν σε μία ημερομηνία σταθμό για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με το δικό μας ημερολόγιο, η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την21η ή την 22α Δεκεμβρίου 2012. Θεωρούσαν πως τότε θα επέλθει η καταστροφή της ανθρωπότητας, μέσα από φυσικές και άλλες καταστροφές. Μιλούσαν για πλημμύρες, ηφαιστειακές εκρήξεις και γενικά μία χαοτική κατάσταση στη γη.Να σημειώσω εδώ πως για τους Μάγια το τέλος ημερολογίου δεν σήμαινε απαραίτητα και το τέλος του πλανήτη αλλά το τέλος του παρόντος πολιτισμού. Μετά τον κατακλυσμό θα ακολουθήσει η «Χρυσή Εποχή» που και αυτήν κάποια στιγμή θα παραδώσει τα ηνία μέσα από νέο κατακλυσμό σε μια άλλη «Χρυσή Εποχή» καθώς η αντίληψη των Μάγια για την ιστορία είναι η περιοδική της επανάληψη, και εδώ έχουμε την εξής ιστορία, όταν οι ισπανοί κονκισταδόρες του Κορτές έφθασαν το 1519 μ.Χ. στο Μεξικό, είδαν με έκπληξη τους ιθαγενείς να τους υποδέχονται ως ημιθέους - και τον Κορτέζ ως θεό. Αργότερα πληροφορήθηκαν πως οι ιθαγενείς, Αζτέκοι και Μάγιας ακολουθούσαν πιστά παραπλήσια ημερολόγια που τους δίδασκαν ότι τα πάντα στη ζωή είναι ένας κύκλος και, μάλιστα, άνθρωποι και γεγονότα ανακυκλώνονται απαράλλακτα, ανά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Ετσι, η εποχή που έφθασαν οι Ισπανοί συνέπεσε με εκείνη που ανέμεναν ότι θα επέστρεφε ο θεός Κετσαλκοάτλ (για τους Αζτέκους) ή Κουκουλκάν (για τους Μάγιας). Αυτός ο θεός - που αντιστοιχούσε από πλευράς αρμοδιοτήτων στον Ερμή του δικού μας Δωδεκαθέου - είχε μια……ιδιαιτερότητα: κατά τους Ινδιάνους της Κεντρικής Αμερικής αλλά και κατά τους Χόπι της Βόρειας Αμερικής ήταν λευκός στην όψη, προερχόταν από τον την γη που βρίσκεται πέρα από την μεγάλη θάλασσα (Ατλαντικό) και κάποια στιγμή φεύγοντας άφησε παρακαταθήκη πως θα επιστρέψει όταν χρειαστεί να εξαλείψει τους μιαρούς και να αρχίσει μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας. Η ειρωνεία είναι πως η ειρήνη και η ευημερία μεταφράζεται στην σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση του Μεξικού και της ευρύτερης περιοχής, και συνοδεύτηκε στην γέννεσή της με…..σφαγές!!
Άλλο ένα χαρακτηριστικό των Μάγιας αλλά και του συνόλου των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην κεντρική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτισμού των μεγαλοδιαφημιζόμενων Ανασάζι, είναι οι ανθρωποθυσίες και ο κανιβαλισμός!!
Πρόβαιναν σε ανθρωποθυσίες με τόση σκληρότητα και σε τέτοια έκταση, που δίχως αυτές φαίνεται να μην είχαν λόγο ύπαρξης πολλές πολιτισμικές, θρησκευτικές και οικονομικές δομές τους. Οι Ίνκας, οι Ολμέκοι, οι Τολτέκοι και οι Μάγιας, όλοι έκαναν ανθρωποθυσίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη τους από τους πρόποδες του βουνού Αμπάτο στο Περού, όπου το 1995 ο ανθρωπολόγος Γιόχαν Ράινχαρντ ανακάλυψε την Κόρη των Πάγων, τη μούμια μιας κοπέλας που είχε θυσιαστεί από ιερείς των Ίνκας, για να καταλήξουμε στην Ιερή Χαράδρα του Τσιτσέν Ιτζά στο Γιουκατάν, όπου κείτονται τα σώματα πολλών θυσιασμένων ανθρώπων.
Οι Μάγιας, για παράδειγμα, έκοβαν τους λοβούς των αφτιών, τη γλώσσα, ακόμη και το πέος, με μαχαίρια ή ακονισμένα κόκαλα και ράντιζαν με αίμα τα αναθήματα που προσέφεραν στα είδωλα των θεών τους. Μάλιστα, σε περιόδους κρίσης ή μετά από συγκεκριμένες τελετές, όπως το παιχνίδι της μπάλας, που κάποιες φορές κατέληγε στο θάνατο του ηττημένου, πρόβαιναν σε ανθρωποθυσίες.
Οι θρησκευτικές ανθρωποθυσίες γίνονταν για να ευχαριστήσουν τον θεό σε κακές περιόδους και για να κρατήσουν τον κόσμο ζωντανό, να συνεχίσει δηλ. το σύμπαν να κινείτε. Κύριος στόχος ήταν η καρδιά καθώς πίστευαν ότι αυτό το όργανο συγκέντρωνε την ενέργεια που κρατούσε τον κόσμο ζωντανό. Έτσι όσους ποιο πολλούς σκότωναν τόσο περισσότερο ο κόσμος παρέμεινε ζωντανός. Σε αυτή τη μακάβρια πρακτική συνήθως συμμετείχαν πάνω από δύο άτομα. Συχνά έβαφαν το θύμα με γαλάζια μπογιά –σύμβολο της θυσίας– και το ανέβαζαν στην κορυφή του ναού. ( η ταινία του Μελ Γκίμπσον- Apocalypto κατατοπιστικότατη). Στη συνέχεια, το ξάπλωναν πάνω σε μια πλατιά πέτρα ή πλάκα και οι ιερείς το κρατούσαν σφιχτά. Πηγές αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις κατά την τελετή χρησιμοποιούσαν μαχαίρια από πυρόλιθο ή οψιδιανό. Οι περιγραφές παρουσιάζουν τους θυσιαστές να ανοίγουν το θώρακα του θύματος, ξεκινούσαν από το πάνω μέρος της κοιλιάς, κόβοντας το θωρακικό διάφραγμα και φτάνοντας μέχρι την καρδιά, την οποία αφαιρούσαν ενώ ακόμη, κυριολεκτικά, παλλόταν. Αυτή η διαδικασία διαρκούσε λιγότερο από ένα λεπτό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι Αζτέκοι που το 1487 μετά την αποπεράτωση της Μεγάλης Πυραμίδας του Τενοτστιτλάν, για να την καθαγιάσουν, θυσίασαν 80.400 ανθρώπους σε 20 σφαγές που έγιναν μέσα σε 4 ημέρες. Ήταν τέτοιο το μέγεθος της τελετής που όσοι επρόκειτο να θυσιαστούν έπρεπε να περιμένουν τη σειρά τους σχηματίζοντας ουρές που γέμιζαν τους δρόμους. Πάντως διάφορες θεωρείες έχουν διατυπωθεί πάνω σε αυτό το θέμα όπως αυτή που παρουσιάζει τις μαζικές σφαγές ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες για το θέμα της ανθρωποθυσίας σταματάω όμως εδώ καθώς θα μπούμε σε σκοτεινά μονοπάτια που αναφέρουν ακόμα και την κατανάλωση αδένων για θεραπεία, κάτι όπως σήμερα που υπάρχουν οι ενέσεις αδρεναλίνης κλπ.

Το μέγα ερώτημα που βασανίζει τους περισσοτέρους είναι: τι απέγιναν οι Μάγιας?
Μέχρι το 1000, οι πόλεις των Μάγια είχαν εγκαταλειφθεί. Οι λόγοι που οδήγησαν σε κάτι τέτοιο δεν έχουν διευκρινιστεί και μόνο υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ισως ξέσπασαν εμφύλιοι πόλεμοι ή εμφανίστηκαν εισβολείς. Κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγουριά, στην προσπάθεια όμως να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα έπρεπε να το ξεκινήσουμε από έναν προγενέστερο πολιτισμό των Μάγιας, τους Ολμέκους για να κατανοήσουμε έστω μέρος της απάντησης στην εξαφάνιση των Μάγιας. Οι Ολμέκοι καταρχήν θεωρούνται από τους περισσοτέρους μελετητές η «Μητέρα» όλων των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην χερσόνησο Γιουκατάν και στην ευρύτερη περιοχή. Εμφανίζονται την 2 χιλιετία μέχρι το 100 πχ. Η επιρροή τους πάνω στους Μάγιας αλλά και σε μεταγενέστερους άρχισε να φαίνεται πριν από το 100 π.Χ. καθώς βρίσκουμε το μπλέ νεφρίτη, κύριο υλικό κατασκευής ιερών αντικειμένων κλπ, στις απαρχές των Μάγιας.
Όπως πολλά πράγματα στην Κεντρική Αμερική, η εξαφάνιση των Ολμέκων παραμένει μυστήριο. Τίποτα δε δείχνει στις ανασκαφές τι μπορεί να συνέβη. Ούτε ίχνη από εχθρικό στρατό υπάρχουν. Η θεωρία της φυσικής καταστροφής, από σεισμούς και πλημμύρες, είναι η επικρατέστερη για τους επιστήμονες. Πάντως από ανασκαφές διαπιστώθηκε μια ανεξήγητη μανία στα απομεινάρια των Ολμέκων, η μητρόπολη τους, η Λαβέντα, που άνθησε επί 700 χρόνια ισοπεδώθηκε και τα μνημεία της θάφτηκαν ή κατεδαφίστηκαν εσκεμμένα.
Στην κατάρρευση των Μάγιας, και όχι εξαφάνιση, προστίθεται ακόμα ένα μυστήριο, η κατάρρευση της δυναστείας των Τσάνγκ στην Κίνα, η οποία κυβέρνησε από το 618 έως το 907. Χρονολογικά τοποθετούνται στην ίδια περίοδο και η κατάρρευση των Τσανγκ οφείλετε στην κλιματική αλλαγή που εξασθένισε τους θερινούς μουσώνες βόρεια του ισημερινού.
Στους Μάγια αντίστοιχα έχουμε μια δραματική μείωση του πληθυσμού στα ¾ από τα 15 εκ. που ήταν το 800 μ.χ. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως σε κλιματικά γεγονότα οφείλονται οι εξαφανίσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών, αρκεί να σκεφτούμε τον Μινωικό πολιτισμό ή να ανατρέξουμε στις αρχαίες μεγάλες πολιτείες της χερσονήσου της ινδοκίνας. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης πολιτισμοί εξαφανίστηκαν ή μετακινήθηκαν εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Δική μου άποψη είναι πως από την μια η πολεμοχαρής, και μην ακούτε για ειρηνική, φύση των Μάγιας, οι ατελείωτοι εμφύλιοι και οι κλιματικές αλλαγές βοήθησαν στην κατάρρευση αυτού του κατ’άλλα λαμπρού πολιτισμού. Μην ξεχνάμε πως οι Μάγια δεν εξαφανίστηκαν, σήμερα ζουν περί τα 8 εκ. στο Μεξικό και στην ευρύτερη περιοχή, οι Ζαπατίστας, ένας στρατός ινδιάνων, που ξεσηκώθηκαν την πρωτοχρονιά του 1994, Μάγιας ήταν και είναι ακόμα!!

Όπως ανάφερα και στην αρχή ψάχνουμε να βρούμε την ιστορία μέσα στην ιστορία, τις αποδείξεις και όχι τις ενδείξεις. Και για όσους κατσουφιάσουν με το παραπάνω επιμένωντας στην ελ-ληνική επίδραση των Μάγιας και του συνόλου του πληθυσμού της Αμερικής θα τους απευθύνω την εξής ερώτηση, Έλληνες τελικά ποιοι θεωρούνται, οι είλωτες (μεσσήνιοι) ή οι Σπαρτιάτες - Δωριείς, οι πελασγοί ή οι Ίωνες?
Κάθε νέα "κάθοδος" - μετακίνηση πληθυσμού για διαφόρους λόγους συνοδεύεται και απο την κατάρρευση ή εξαφάνιση των...ιθαγενών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: