Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008

Αριθμοί

Έχουμε ακούσει για τους αριθμούς και την "μαγική" δύναμη που κρύβουν! Σκέφτηκα να αναρτήσω ένα θέμα αναφερόμενος στις παραδόσεις σχεδόν όλων των πολιτισμών και θρησκειών. Έχουμε διαβάσει πολλά για τους αριθμούς και άλλα τόσα ακόμα μένουν κρυμμένα απο εμάς. Ο αριθμός είναι ένας αριθμός και ο Άνθρωπος του δίνει δύναμη και όχι ο αριθμός στον Άνθρωπο!
Πρίν αναρτήσω το κυρίως θέμα για τους αριθμούς θα παραθέσω ένα απόσπασμα που μου κίνησε, τουλάχιστον, την περιέργεια όταν το διάβασα.

(Μιλάει μια ηρωίδα του βιβλίου στον σύντροφό της που έχει παθιαστεί να βρεί το μυστήριο των αριθμών)


" Ένας (1) είσαι Εσύ και δεν είσαι δύο, ένα είναι εκείνο το πραγματάκι σου, ένα είναι αυτό εδώ το πραγματάκι μου μια είναι η μύτη και η καρδιά, επομένως βλέπεις πόσα πράγματα είναι μοναδικα.
Δύο (2) είναι τα μάτια, τ' αυτιά, τα ρουθούνια, τα στήθη μου, και τ' αρχ...δια σου, τα πόδια, τα χέρια και οι γλουτοί.
Το τρία (3) είναι πιο μαγικό απ' όλα γιατί το σώμα μας το αγνοεί, δεν έχουμε τίποτα εις τριπλούν, και θα πρέπει να είναι ένας πολύ μυστηριώδεις αριθμός τον οποίο αποδίδουμε στο θεό, όπου και αν ζούμε. Όμως, αν το σκεφτείς εγώ έχω ένα μόνο πραγματάκι και εσύ άλλο ένα, κι αν ενώσουμε αυτά τα δύο πραγματάκια βγαίνει κάτι καινούργιο και γινόμαστε τρείς. Χρειάζεται λοιπόν καθηγητής πανεπιστημίου για να ανακαλύψει ότι όλοι οι λαοί έχουν τριαδικές δομές, τριάδες και παρόμοια πράγματα? Ωστόσο τις θρησκείες δεν τις έφτιαξαν με τον κομπιούτερ, ήταν όλα τους καλά ανθρωπάκια, που γαμ...σαν όπως έπρεπε, κι όλες οι τριαδικές δομές δεν είναι μυστήριο, είναι αφήγηση αυτού που κάνεις εσύ, αυτού που έκαναν εκείνοι.
Όμως δύο χέρια και δύο πόδια μας κάνουν τέσσερα (4), και να που το τέσσερα είναι επίσης ωραίος αριθμός, ιδίως αν σκεφτείς ότι τα ζώα έχουν τέσσερα πόδια και τα μωρά πηγαίνουν με τα τέσσερα, όπως ήξερε και η Σφίγγα.
Για το πέντε (5) ας μη το συζητάμε, είναι τα δάχτυλα του χεριού, και με τα δύο χέρια έχεις τον άλλο ιερό αριθμό, το δέκα (10), αλλιως, αν ήταν δώδεκα, όταν ο παπάς λέει ένα, δύο, τρία και δείχνει τα δάχτυλα, για τις δύο τελευταίες θα έπρεπε να δανειστεί το χέρι του καντηλανάφτη.
Τώρα πάρε το σώμα και μέτρα πόσα πράγματα ξεπροβάλλουν απο τον κορμό, χέρια πόδια, κεφάλι και πέος είναι έξι (6), αλλά για την γυναίκα είναι εφτά (7), νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που οι συγγραφείς σου δεν εκτιμούν ιδιαίτερα το έξι παρά μόνον ως διπλάσιο του τρία, διότι μετράει μόνο για τους άντρες, οι οποίοι δεν έχουν εφτά, και όταν διατάζουν αυτοί προτιμούν να θεωρούν το εφτά ιερό αριθμό , ξεχνώντας ότι τα στήθη μου προεξέχουν, αλλά ας κάνουμε υπομονή.
Οχτώ (8) - θεέ μου, δεν έχουμε κανένα οχτάρι....όχι, στάσου, αν τα χέρια και τα πόδια δεν θεωρηθούν μονά αλλά διπλά, διότι υπάρχει ο αγκώνας και το γόνατο, έχουμε οχτώ μεγάλα κόκαλα που προβάλλουν απο το σώμα, κι αν πάρεις αυτά τα οχτώ συν τον κορμό έχεις εννιά (9) και αν προσθέσεις και το κεφάλι, δέκα.
Αλλά αν συνεχίσουμε να κινούμαστε γύρω απο το κορμί μας βγάζουμε όσους αριθμούς θέλεις, σκέψου τις τρύπες. Μάτια, ρουθούνια, αυτιά, στόμα, κώλος, μας κάνουν οχτώ.
Βλέπεις, ακόμα ένας λόγος που το οχτώ είναι ωραίος αριθμός. Εγώ όμως έχω εννιά! Και με την ένατη σε κάνω να έρχεσαι στον κόσμο, να γιατί το εννιά είναι πιο θεικό απο το οχτώ!
Έτσι είμαστε φτιαγμένοι, όλοι με το ίδιο σώμα, γι αυτό κατασκευάζουμε τα ίδια σύμβολα έστω και αν απέχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ μας, όλα μοιάζουν, και βλέπεις ότι όσοι άνθρωποι έχουν μια στάλα νιονιό βλέπουν τον φούρνο του αλχημιστή, κλειστό απο παντού και ζεστό, και σκέφτονται την κοιλιά της μητέρας που κάνει το παιδί."

Θα συνεχίσω με τους αριθμούς όπως προανάφερα και τις παραδόσεις σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς, μην ξεχάσετε όμως ότι διαβάσατε!


Το απόσπασμα είναι απο το βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο - Το εκκρεμές του φουκώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: