Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2008

Immortal Memory - Lisa Gerrard / Patrick Cassidy


Η μουσική επικοινωνία στηρίζεται σε κάποιους αρχέγονους κώδικες που αντανακλούν λειτουργίες σε ειδικούς ψυχικούς χώρους. Αν αγνοηθούν τα αρνητικά ερεθίσματα του κοινωνικού περιβάλλοντος και οι διαπολιτιστικές συγκρίσεις, που προκαλούν συμπεριφορικές αποκκλίσεις, τότε η μουσική επικοινωνία ειναι άμεση.. Αυτό που λέμε.. 'music speaks straight to the soul'...Η Lisa Gerrard και ο Patrick Cassidy χρησιμοποιούν σε αυτό το album τους αρχέγονους αυτούς κώδικες και δημιουργούν μουσική.
Σε αυτό το δίσκο, γίνονται πολιτιστικές-λαογραφικές αναφορές. H μουσική και στιχουργική θεματολογία μεταφέρονται βορειότερα: Στην Ιρλανδία, στην περιοχή της μέσης ανατολής και στη μεσαιωνική Ευρώπη. The Song of Amergin, Amergin's Invocation, Maranatha (Come Lord), Abwoon (Our Father), Sailing to Byzantium...
To album ξεκινάει με τον 'Ύμνο του Αμέργινου': δεκατρείς δηλώσεις που ακολουθούνται από έξι ερωτήσεις. Στο booklet δίνεται μια περίληψη της ιστορίας αυτού του Ύμνου. Εψάλη από τον Αρχιβάρδο των Μιλήσιων εισβολέων, όταν αυτός πάτησε το πόδι του στο έδαφος της Ιρλανδίας το 1268 π.Χ. Ο ύμνος έχει θεωρηθεί μια "πανθεϊστική αντίληψη ενός σύμπαντος του οποίου η θεότητα είναι πανταχού παρούσα και παντοδύναμη. Στο 5ο κομμάτι χρησιμοποιείται ο συμβολισμός του 'Sailing to Byzantium'. Το ποίημα γράφτηκε από τον Yeats και περιγράφει ένα μεταφορικό ταξίδι στο και από το Βυζάντιο, με αναφορές στον τερματισμό της αγγλικής αποικιοκρατίας στη Ιρλανδία και στην ίδρυση του Ελεύθερου Ιρλανδικού Κράτους το 1921... ('That is no country for old men'...) Για τον Yeats και τους σχολιαστές του, στα πρώτα βυζαντινά χρόνια η θρησκευτική, αισθητική και πρακτική/καθημερινή ζωή ήταν ένα! Η έγνοια του Yeats ήταν πως για να υπάρξει αιωνιότητα στην ποιότητα ενός εικαστικού ή λογοτεχνικού ανθρώπινου δημιουργήματος πρέπει ο δημιουργός να έχει ξεφύγει από τον αισθησιασμό και τη φιληδονία και να έχει 'παρασυρθεί' από τη γνήσια (θεϊκή) καλλιτεχνική έμπνευση. Εκεί διαχωρίζονται η τέχνη από την αισθητική: στην θεόσταλτη έμπνευση! Διαφορετικά... 'whatever is begotten born and dies' (Yeats)..
Μπορεί το 'Immortal Memory' να κινείται ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, κυρίως όμως επιχειρεί να περιγράψει μουσικά ενδιάμεσες καταστάσεις: την έκταση, τη γνώση, την έμπνευση.
Τα τρία τελευταία κομμάτια του δίσκου έχουν επίσης θρησκευτικό χαρακτήρα. Επιλέγεται απόσπασμα από το σκοτείνο 'Paradise Lost' του Milton: Προπατορικό αμάρτημα, η κατάρα του Θεού, ο θάνατος, η απόγνωση του τυφλού Milton... η απάντηση προς αυτόν πως στα ενδιάμεσα της ζωής και του θανάτου έρχεται να προστεθεί η ελπίδα.

H δουλειά της Gerrard δεν χωράει σε μια ανάρτηση και είναι ένα κύμα που σε παρασέρνει στον πυθμένα αρχέγονων μουσικών κωδικών αλλά σου στερεί τον φρέσκο αέρα της επιφάνειας. Όλα με το μέτρο λοιπόν, ακούστε το και απλά αφήστε να σας παρασύρει η μαγευτική φωνή της Gerrard.

TRACK LISTING:

1. The Song Of Amergin
2. Maranatha
3. Amergin’s Invocation
4. Elegy
5. Sailing To Byzantium
6. Abwoon
7. Immortal Memory
8. Paradise Lost
9. I Asked For Love
10. Psallit In Aure Dei

Δεν υπάρχουν σχόλια: