Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008

Μέλισσα- Μέλι
Αθανασία, επαναγέννηση, εργατικότητα, τάξη, αγνότητα, μια ψυχή. Παλαιότερα πίστευαν ότι οι μέλισσες γεννιώνται με παρθενογένεση κι γιαυτό συμβόλιζαν την παρθενία και την αγνότητα. Μεταφέρουν ένα ουράνιο φορτίο και το μέλι είναι η προσφορά στις υπέρτατες θεότητες. Συχνά οι μέλισσες συμβολίζουν τα αστέρια και είναι φτερωτοί αγγελιαφόροι που μεταφέρουν νέα στον πνευματικό κόσμο. Το να πείς στις μέλισσες για έναν θάνατο ή για κάποιο σημαντικό συμβάν, σημαίνει ότι το μήνυμα στον άλλον κόσμο ή στα πνεύματα.

Αίγυπτος: Η χορηγός της ζωής, γέννεση, θάνατος και ανάσταση, εργατικότητα, αγνότητα, αρμονική ζωή, βασιλική εξουσία. Έμβλημα του Φαραώ της Κάτω Αιγύπτου. Τα δάκρυα του Ρα όταν έπεσαν στην γή έγιναν εργτατικές μέλισσες, προσφορά στους θεούς η κηρήθρα και το μέλι ως ένδειξη αφοσίωσης και εξευμενισμού.

Ελλάδα: Εργατικότητα, ευημερία, αθανασία (οι ψυχές των νεκρών μπορούσαν να μπουν στις μέλισσες), αγννότητα, η Δήμητρα ήταν η "Αγνή Μητέρα Μέλισσα". Η Μεγάλη Μητέρα ήταν επίσης γνωστή ως Βασίλισσα Μέλισσα και οι ιέρειές της ήταν Μέλισσες, στην τέχνη απεικονιζόταν με το λιοντάρι και τις μέλισσες. Το μέλι είναι η τροφή των Θεών (αμβροσία) και το νέκταρ θεωρούνταν το υδρόμελο. Οι Πύθιες Ιέρειες ήταν οι Δελφικές Μέλισσες. Οι αξιωματούχοι στην Ελευσίνα ήταν Μέλισσες. Οι μέλισσες χάριζαν την ευγλωτία και το τραγούδι, ήταν τα πουλιά των Μουσών. Η εμφάνιση μιας μέλισσας υποδήλωνε την άφιξη ενός ξένου. Ως έμβλημα της Δήμητρας και της Άρτεμης η μέλισσα ήταν σεληνιακή και παρθένος. Ο Πάνας και ο Πρίαπος ήταν προστάτες και φύλακες των μελισσών. Ο Δίας τρεφόταν απο μέλι. Γύρω απο τον Έρωτα πετούσαν μέλισσες ο οποίος τσιμπήθηκε απο μια μέλισσα. Η μέλισσα με το κηρύκειο αντιπροσωπεύει τον Ερμή, τον ποιμένα των ψυχών. Στην Μινωική Κρήτη το μέλι έπαιζε σπουδαίο ρόλο στις τελετές σαν τροφή των ζωντανών αλλά και των νεκρών. Ένα μελίσσι χρησιμοποιόταν σαν σχήμα του τάφου, υποδηλώντας την αθανασία. Μέλισσες γέμιζαν το στόμα του Ομήρου, της Σαπφούς, του Πινδάρου και του Πλάτωνα με μέλι. Πίτα με μέλι πρόσφερε ο Ηρακλής στον Κέρβερο για να περάσει στον κάτω κόσμο. Με μέλι η Κίρκη σαγήνευσε τους συντρόφους του Οδυσσέα. Ο Σόλωνας θέσπισε τους πρώτους νόμους για την μελισσοκομία για τις αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομιων. Ο Αριστοτέλης ισχυριζόταν ότι το μέλι παρατείνει την ζωή και ο Ιπποκράτης ότι είναι γιατρικό για πολλές ασθένειες. Ο μήνας του μέλιτος στην αρχαία Σπάρτη, όπου για έναν μήνα στον Ταΰγετο παιδαγωγοί και εκπαιδευόμενοι έτρωγαν μόνο μέλι.

Πυθαγόρειοι: Κύρια τροφή του Πυθαγόρα και των οπαδών του.

Σουμέριοι: Το μέλι ήταν η τροφή των θεών.

Εσσαίοι: Οι "βασιλικές μέλισσες" ήταν ιερατικοί αξιωματούχοι.

Μιθραισμός: Η ψυχή, η ζωτική αρχή που ξεπηδάει απο τον ταύρο ως συνδεόμενη με τον οίστρο. Οι μέλισσες και τα βόδια όντας δίχως φύλο θεωρούνταν σαν αρρενοθήλεια. Μέλι έχυναν στη γλώσσα και στο κεφάλι των μυημένων.

Ινδία: Μια μέλισσα πάνω σε έναν λωτό είνα το σύμβολο του Βίσνου, γαλάζιες μέλισσες στο μέτωπο αντιπροσωπεύουν τον Κρίσνα αλλά και τον Αιθέρα. Μια μέλισσα που επιστρέφει ένα τρίγωνο είναι ο Σίβα, ο Μαντχερί ονομάζεται αλλιώς και "μειλίχιος". Οι βέδες αναφέρουν το μέλι ως τροφή των Θεών, αμπριτά.

Τζαινισμός (θρησκεία της Ινδίας): Μια απαγορευμένη τροφή, εξαιτίας των αφροδισιακών της ιδιοτήτων και επειδή προσφέρεται στα πενύματα της γονιμότητας.

Κίνα: Το μέλι μαζί με το λάδι υποδηλώνει την ψεύτικη φιλία.

Ρωμαίοι: Σμάρια μελισσών υποδηλώνουν ατυχία. Η ακέφαλη μέλισσα και μαζί με τον ακέφαλο βάτραχο απέτρεπαν το κακό μάτι. Σύμφωνα με τον Βιργίλιο η μέλισσα η πνοή της ζωής, ο Σένεκας την εξισώνει με την μοναρχία και ο Πορφύριος με την διακιοσύνη και τη σοβαρότητα.

Μωαμεθανισμός: Ο πιστός, νοημοσύνη, σοφία, αβλάβεια , "οι μέλισσες ευργετούν τα άνθη των καρπών, εκτελούν χρήσιμα πράγματα, εργάζονται την ημέρα, δεν τρώνε τροφή μαζεμένη απο άλλους, δεν τους αρέσουν οι βρωμιές και οι άσχημες μυρωδιές, υπακούουν στον κυβερνήτη τους αντιπαθούν το σκοτάδι της αδιακρισίας, τα σύννεφα της αμφιβολίας, την θύελλα της ανατροπής , τον καπνό του απαγορευμένου, τα ύδατα της επιπολαιότητας, το πυρ του πάθους" (Ιμπν αλ- Ατίρ).

Χριστιανισμός: Επιμέλεια, τάξη, αγνότητα, αγνές παρθένες, θάρρος, οικονομία, σύνεση, συνεργασία, γλυκύτητα, θρησκευτική ευγλωττία, η τακτοποιημένη και ευσεβής κοινότητα που παράγει "απογόνους, χαίρεται με τους απογόνους και όμως διατηρεί την αγνότητά της" (Εξάλτιντ Ρολλ). Η παρθενία της Μαρίας, η μέλισσα επειδή θεωρείται ότι δεν κοιμάται ποτέ αντιπροσωπεύει την χριστιανική επαγρύπνηση και το ζήλο. Επειδή πετάει είναι η ψυχή που εισέρχεται στην Βασιλεία των Ουρανών. Η μέλισσα συμβολίζει τον Χριστιανό και η κυψέλη την Εκκλησία. Είναι έμβλημα των Αγ. Αμβροσίου, Μπερνάρντ του Κλαιρβώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: