Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008

Σκάκι
Το βασιλικό παιχνίδι της ζωής, η διαμάχη των πνευματικών δυνάμεων του φωτός και του σκότους,, ντεβά και άσουρα, άγγελοι και δαίμονες που αγωνίζονται για την κυριαρχία του κόσμου, η ύπαρξη σαν ένα πεδίο δράσης των αντίθετων ενεργειών και δυνάμεων. Η εκδήλωση και εκ νέου απορρόφηση. Η λευκή και μαύρη ή κόκκινη και λευκή συμβολίζουν την εναλλασσόμενη έλξη όλων των θεμελιωδών δυαδικών και συμπληρωματικών καταστάσεων σε εκδήλωση. Είναι το αρνητικό και θετικό, η νύχτα και μέρα, ήλιος και σελήνη, αρσενικό και θηλυκό, ασάφεια και διαύγεια, φως και σκοτάδι της σελήνης, χρόνος και χώρος κ.τ.λ.
Επίσης το διασταυρόμενο πρότυπο της ζωής που εναλλάσσεται απο το καλό στο κακό, απο την τύχη στην ατυχία.
Τα εξήντα τέσσερα τετράγωνα είναι το μαντάλα του Σίβα με την μεταμορφωτική όψη του και βασίζεται πάνω στο τετραπλό συμβολισμό του 8 χ 8, το βασικό σχήμα ενός ναού ή πόλης που υποδηλώνει τον κόσμο με όλες τις δυνατότητες του μαζί με τις δυνάμεις που λειτουργούν στο σύμπαν και στον άνθρωπο, συνεπώς υποδηλώνει την κοσμική τελείωση.
Η Ινδική κυκλική σκακιέρα εικονίζει την Απειροσύνη και τον Κύκλο της Γέννησης και του Θανάτου, το κάθε παιχνίδι είναι μια εποχή και η απομάκρυνση των κομματιών συμβολίζει μια περίοδο μη εκδήλωσης. Η κίνηση των κομματιών υποδηλώνει την αντίληψη όλων των δυνατοτήτων μέσα σε αυτόν τον κόσμο και στον κάθε εκδηλωμένο άνθρωπο. Η επιλογή της κίνησης είναι ελεύθερη , αλλά είναι δυνατόν να θέσει σε κίνηση μια αναπόφευκτη σειρά αποτελεσμάτων, μετέχουν τόσο η ελεύθερη βούληση, όσο και το πεπρωμένο. Το πνεύμα είναι η Αλήθεια και μέσα σε αυτό ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, έξω απο αυτό είνια σκλάβος του πεπρωμένου.

Ο Βασιλιάς, είναι ο ήλιος, η καρδιά, οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης, οι κινήσεις του είναι περιορισμένες απο την εκδήλωση.

Η Βασίλισσα ή Βεζίρης, είναι το πνεύμα, ο κινούμενος κατα βούληση, η σελήνη.

Ο Αξιωματικός ή Ελέφαντας, αντιπροσωπεύει τους κυβερνήτες του πνευματικού κόσμου και η κίνηση του βασίζεται στο τρίγωνο. Όταν κινείται στα λευκά τετράγωνα υποδηλώνει την νοημοσύνη, τον θετικό δρόμο, όταν κινείται στα μαύρα ή κόκκινα τον δρόμο της αφοσίωσης, την αρνητική οδό. Η διαγώνια κίνηση συμβολίζει το υπαρξιακό και θηλυκό και κυβερνάται απο τον Δία.

Ο Πύργος ή Άρμα, είναι η κοσμική δύναμη, οι κυβερνήτες αυτού του κόσμου, η κίνηση βασίζεται στο τετράγωνο, που συμβολίζει την ύλη και τη γή, ενώ η αξονική κίνηση που δασχίζει τα χρώματα, υποδηλώνει το σφριγηλό και αρσενικό και κυβερνάται απο τον Κρόνο.

Ο Ιππότης ή Άλογο, ο μυημένος, χρησιμοποιεί τόσο το διανοητικό δρόμο όσο και την αφοσίωση, αλλά χωρίς την δύναμη του πνεύματος. Το πήδημα της κίνησης του Ιππότη συμβολίζει το πήδημα της μύησης, αλλά και την αριστερή ατραπό. Συσχετισμούς βρίσκουμε σε γνωστά μυητικά τάγματα όπως των Ναιτών. Κυβερνάται απο τον Άρη.

Τα Πιόνια ή Στρατιώτες, είναι ο συνήθης άνθρωπος που επιχειρεί να διασχίσει τη σκακιέρα, μέσω των επτά βαθμίδων μύησης, για να φτάσει στο όγδοο τετράγωνο, το σκοπό του μυημένου. Η επίτευξη της όγδοης κατάστασης είναι ο Ξανακερδισμένος Παράδεισος, η πραγμάτωση, η φώτιση, γινόμενος έτσι ένας Κινούμενος κατα Βούληση. Τα πιόνια κυβερνώνται απο την Αφροδίτη και τον Ερμή, το ζεύγος των εραστών.

Στο ισπανο-αραβικό σκάκι, το μάτ (σαχ-ματ) δεν σημαίνει απαραιτήτως το θάνατο του Βασιλιά, αλλά αυτός ατιμάζεται, ή ηττάται και εκθρονίζεται. Ο Πύργος ή Ρούκ (ισπανικά roque) είναι το φοβερό Ροκ που συνάντησε ο Σεβάχ.


(Ο Σεβάχ ο Θαλασσινός στο δεύτερο ταξίδι του ενώ βρισκόταν απελπισμένος και μόνος του σε ένα ακατοίκητο νησί, σκαρφάλωσε σε ένα ψηλό δένδρο για να αγναντέψει τον ορίζοντα. Τα μάτια του έπεσαν πάνω σε ένα μεγάλο άσπρο πράγμα, πέρα μακριά στο εσωτερικό του νησιού. Οταν πλησίασε εκεί είδε ένα λευκό τρούλο, θεόρατο και πανύψηλο. Η επιφάνειά του ήταν υπερβολικά λεία και γλιστερή σαν του αβγού. Η περιφέρειά του 50 ποδάρια. Κι ενώ σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να μπει μέσα σε αυτό το παράδοξο κτίριο και ο ήλιος βρισκόταν κοντά στον ορίζοντα, τα πάντα σκοτείνιασαν, γιατί ένα θεόρατο πουλί, το όρνιο Ροκ, σκέπασε με τα φτερά του τον Σεβάχ και τον τρούλο, που δεν ήταν άλλο τίποτε από το αβγό του. Ο πολυμήχανος θαλασσοπόρος δέθηκε καλά στο πόδι του όρνεου Ροκ, και όταν αυτό πέταξε σε άλλο νησί, το επόμενο πρωί, πήρε και τον Σεβάχ μαζί του)

Δεν υπάρχουν σχόλια: