Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2008

Το Τέσσερα

ρωμαικό μωσαικό.

Σβάστικα των ινδιάνων Ναβάχο.

ερυθρόμορφο ελληνικό αγγείο.


4


Απο το τέσσερα παράγεται το πρώτο στερεό σχήμα, είναι το χωρικό σχήμα ή τάξη εκδήλωσης, το στατικό σαν αντίθετο προς το κυκλικό και δυναμικό. Είναι το σύνολο, ολότητα, πλήρωση, αλληλεγγύη, η Γη, η τάξη, το λογικό, η μέτρηση, σχετικότητα, δικαιοσύνη. Υπάρχουν τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τέσσερις εποχές, άνεμοι, πλευρές του τετραγώνου, βραχίονες του σταυρού, ποταμοί του Παραδείσου και των Υποχθόνιων περιοχών, θάλασσες, ιερά βουνά, φύλακες της ημέρας και της νύχτας, τέταρτα της σελήνης, τετράμορφα , τέσσερα στοιχεία στην Δύση (πέντε στην Ανατολή). Η Θεία Τετραδικότητα έρχεται σε αντίθεση προς την Τριάδα, (κατ' εμέ το Θείο εκφράζεται σε Πατέρα - Μητέρα - Υιό και Κόρη (εδώ βάλτε με όποια σειρά προτιμάτε που έρχεται σε αντίθεση με την Ιερή Τριάδα Πατέρας - Μητέρα και Υιός). Το τέσσερα είναι ο εμβλητικός αριθμός στην Παλαιά Διαθήκη. Η τετραδικότητα μπορεί να απεικονιστεί σαν τετράφυλλο, τετράγωνο και σταυρός.

Αίγυπτος: Ο Ιερός αριθμός του χρόνου, μέτρο του ήλιου. Τέσσερις κίονες στηρίζουν το θόλο του ουρανού, τα τέσσερα κανωπικά αγγεία, τοποθετούμενα γύρω απο το νεκρό στις τέσσερις γωνιές, φρουρούνται απο τους τέσσερις γιούς του Ώρου οι οποίοι συνδέονται με τα σημεία του ορίζοντα, απεικονίζεται με τον σταυρό και με την σβάστικα.

Βουδισμός: Το Δέντρο της Ζωής, Ντάμπα, έχει τέσσερα κλαδιά και απο τις ρίζες του αναβλύζουν τέσσερα ιερά ρυάκια του Παραδείσου, που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις απεριόριστες ευχές, για ευσπλαχνία, συμπάθεια, αγάπη και αμεροληψία. Οι τέσσερις κατευθύνσεις τις καρδιάς. Στον κινέζικο Βουδισμό, οι τέσσερις ουράνιοι φύλακες των σημείων του ορίζοντα είναι Μο-λι Τσίνγκ της Ανατολής με δαχτυλίδι απο νεφρίτη και ακόντιο, ο Βιρουπάκσα της Δύσης, τηλεσκόπος, με την τετράχρονη κιθάρα , ο Βιρουντχάκα του Νότου με την ομπρέλα του χάους του σκότους και των σεισμών, ο Βαΐσραβάνα του Βορρά με μαστίγιο, σάκκο απο δέρμα λεοπάρδαλης, φίδι και μαργαριτάρι.

Γνωστικισμός: Βαρβηλώ, η Τετράδα του Θεού.

Σουμέριοι- Σημίτες: Τέσσερις θεοί άστρων ταυτίζονται με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Εβραίοι: Μέτρηση, αγαθοέργια, διάνοια.

Καμπαλισμός: η μνήμη, οι τέσσερις κόσμοι της Καμπάλα, οι τέσσερις κατευθύνσεις του διαστήματος και τα τέσσερα επίπεδα του ιεραρχικού οργανισμού της Τορά.

Ελλάδα: ο ιερός αριθμός του Ερμή, απεικονίζεται με τον σταυρό και την σβάστικα.

Πυθαγόρειοι: Τελείωση, αρμονική αναλογία, δικαιοσύνη, η γή, τέσσερα είναι ο αριθμός του Πυθαγορείου όρκου. Το τεσσερα και το δέκα είναι θεότητες, η Τετρακτύς 1+2+3+4=10.

Ερμητισμός: Η θεία τετραδικότητα.

Ινδία: Σύνολο, αφθονία, τελείωση. Ο Μπράχμα, ο δημιουργός, είναι τετραπρόσωπος. Ο ναός βασίζεται στις τέσσερις πλευρές του τετραγώνου, συμβολίζοντας την τάξη και την τελικότητα. Υπάρχουν τέσσερα ταττβά, τα τέσσερα σώματα του ανθρώπου, τα τέσσερα βασίλεια της φύσης (ζώο, φυτό, ορυκτό, νους) και τέσσερα γιουγκά. Τέταρτο είναι το τυχερό ρίξιμο στο ζάρι. Υπάρχουν τέσσερις κάστες και ζεύγη αντιθέτων. Επίσης οι τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα απεικονίζονταν και με τον αγκυλωτό σταυρό.

Κίνα: Τέσσερα είναι ο αριθμός της Γής, συμβολιζόμενος με το τετράγωνο. Υπάρχουν τέσσερα ποτάμια αθανασίας.

Ταοισμός: Οι τέσσερις ουράνιοι φύλακες είναι, Λί με την παγόδα, Μα με το ξίφος, Τζο με δύο ξίφη, Ουέν με ένα αγκαθωτό ρόπαλο. Υπάρχουν τέσσερα Πνευματικώς Προικισμένα ή Ιερά Δημιουργήματα: ο Δράκοντας, ο Φοίνικας, ο Τζι-λιν ή Μονόκερως, και η Χελώνα που αντιπροσωπεύουν επίσης τα σημεία του ορίζοντα.

Μάγια: Τέσσερις γίγαντες στηρίζουν τον ουράνιο θόλο.

Λατινοαμερικάνικοι πολιτισμοί: απεικονίζεται με την σβάστικα.

Ινδιάνοι (Β.Α): Οι τελετουργικές πράξεις και τα τυπικά επαναλάμβανονται τετράκις, απεικονίζεται με την σβάστικα.

Μωαμεθανισμός: Οι τέσσερις όροι της τετραδικότητας είναι η Αρχή, ο Δημιουργός, το Παγκόσμιο Πνεύμα, η Παγκόσμια Ψυχή. Η Αρχέγονη Ύλη, τέσσερα αγγελικά όντα και τέσσερις οίκοι θανάτου.

Χριστιανισμός: Ο αριθμός του σώματος, με το τρία σαν ψυχή . Υπάρχουν τέσσερις ποταμοί του Παραδείσου, τέσσερα Ευαγγέλια, Ευαγγελιστές, αρχάγγελοι, αρχιδιάβολοι, Πατέρες της Εκκλησίας, Μεγαλοι Προφήτες, θεμελιώδεις αρετές (σύνεση, ισχύς, δικαιοσύνη, εγκράτεια), άνεμοι απο τους οποίους θα έλθει το Ένα Πνεύμα, ιππότες της Αποκάλυψης, τετράμορφα.Δεν υπάρχουν σχόλια: