Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Ευθύνη του φαίνεσθαι, του είναι και του γίγνεσθαι...

Έχουμε ευθύνη απέναντι στον συν-Άνθρωπο μας καθώς η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλο, τι γίνεται όμως με τα όνειρα μας, δεν έχουμε ευθύνη όταν αυτά είναι σε βάρος των άλλων?!
Έχουμε όνειρο να χτίσουμε ένα σπίτι, ευγενές όνειρο καθώς τα δέντρα και το χώμα τα έχουμε εγκαταλείψει εδώ και καιρό ως σπίτια, το πόσο μεγάλο θα είναι το σπίτι μας δεν στερεί ελευθερίες απο τους άλλους, και σε περίπτωση που όλοι θέλουμε να χτίσουμε μεγάλα σπίτια θα μας χωρούσε άραγε αυτός ο πλανήτης?!
Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει αυτό το σπίτι δεν είναι σε βάρος της ενέργειας που έχουν διαθέσιμη οι άλλοι, και πόση ενέργεια θα μας ήταν αρκετή, θα μας έφτανε αυτή ενός άστρου?!
Έχουμε όντως ανάγκη απο κάτι τόσο μεγάλο και δαπανηρό ως γίγνεσθαι ή απλά το φαίνεσθαι είναι μια ανεξέλεγκτη και τρομερή δύναμη που εν τέλει εκτός απο καταστροφή της ψυχής θα καταστρέψει και τον κόσμο τούτον?!
H δημοκρατία και το σκεπτικό: "δεν συμφωνώ μαζί σου αλλά θα δώσω και την ζωή μου ακόμα ώστε εσύ να λές την γνώμη σου ελεύθερα" περιλαμβάνει και πράξεις τόσο "αθώες" όπως το χτίσιμο ενός σπιτιού?!
Η παρουσία μας εδώ τελικά είναι τόσο εφήμερη και παροδική ώστε η μόνη μας επιθυμία να αφήσουμε κάτι είναι η "καταστροφή"?!
Πόσοι πραγματικά αυτοδημιούργητοι Άνθρωποι υπήρξαν και υπάρχουν, Άνθρωποι που δεν "έκλεψαν", δεν "πρόδωσαν", δεν "εκμεταλεύτηκαν" τον Ανθρωπο ώστε να χαρακτηριστούν αυτοδημιούργητοι?!
Γιατί δεν μνημονεύουμε ή διαφημίζουμε αυτούς αλλά συνεχώς ανατρέχουμε στην απλότητα σκέψης και ζωής μεγάλων διδασκάλων (Σωκράτης, Ιησούς, Βούδας κ.α) που περπάτησαν σε τούτον τον κόσμο?!
Εν κατακλείδι, πόσο επίκαιρος είναι τελικά ο Διογένης που έψαχνε Ανθρώπους?!

3 σχόλια:

Sammael είπε...

το παρών θέμα είναι βγαλμένο απο συζήτηση με συνάδελφο για το φαίνεσθαι και το γίγνεσθαι, το παράδειγμα του σπιτιού απλά δανεισμένο απο άλλη συζήτηση για την απλότητα ενός εξοχικού, στην θέση του σπιτιού ο καθένας μπορεί να βάλει ότι σκεφτεί...

elsa είπε...

telika ti einai aparaitito gia ton kathena omos..?? gia kapoion einai ena megalo spiti..

gia ena allon ena kalo lap top

mia eponimi tsanta..

kai gia tous pio atixous autou to planiti ..ligo nero trexoumeno..

mipos oi sinthikes tis zois ta kathorizoun auta ola..?

oso gia to Anthropo..mexri tora na zouse..den tha ton eixe brei..auto einai to mono..sigouro..

kai telika ti prepei na kanoume..?

na trexoume na kinigame to anekpliroto oneiro..?

na katigoroume tous allous..giati etsi tous eftiakse i koinonia pou zoune??

na paratiroume kai mono..kai na min simmetexoume ...?

tiiiiiiiii?????????

Sammael είπε...

απαραίτητο έλσα μου είναι η γνώση των πραγμάτων, και όταν λέμε γνώση των πραγμάτων τι εννοούμε, εννοούμε τη γνώση της ευθύνης μας απέναντι στον εαυτό μας,στον συνάνθρωπο και σε ότι μας περιβάλλει, να είμαστε υπέυθυνοι για τις σκέψεις μας και τις πράξεις, να ξεχωρίζουμε τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο απο την υπερβολή, να κάνουμε όνειρα πραγματοποιήσιμα, όνειρα υγιή, και αν έρχονται ή κάνουμε όνειρα που ανήκουν στην υπερβολή θα μας βοηθήσει η γνώση που έχουμε να τα ξεχωρίσουμε. Οι συνθήκες της ζωής, ή ίδια η ζωή καλοσωρίζει τον θάνατο, αν δεν υπήρχε το ένα δεν θα υπήρχε το άλλο, το σύντομο αυτής κάνει την ίδια την ζωή πολύτιμη και την ξεχωρίζει απο την καταστροφή, για να γεννηθούν κάποιοι άλλοι πρέπει να πεθάνουν είτε απο τις συνθήκες διαβίωσης στο περιβάλλον που ζούνε είτε απο όσους μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχερός ή άτυχος κάποιος ανάλογα με το μέρος όπου γεννήθηκε, κρίνουμε τον κόσμο σύμφωνα με τα δυτικά κριτήρια ζωής ναι μεν είναι ανθρώπινα αλλά είναι συνάμα και απάνθρωπα, ο έλεγχος πληθυσμού που ασκείται σε υπανάπτυκτες χώρες, ο πειραματισμός πάνω σε αυτές και η διαφθορά είναι μερικά απο τα στοιχεία που κληροδοτούμε στις επόμενες γεννιές καθαρά και μόνο με την ψήφο μας η οποία βασίζεται στην άγνοια μας και στο φόβο που γεννάει αυτή.
Όσο για τα ανεκπλήρωτα όνειρα αυτά σίγουρα ανήκουν στην υπερβολή, έχω τόσα και μπορώ να αποκτήσω αυτό που ονειρεύομαι είναι υγιές, έχω τόσα αλλά θέλω να αποκτήσω κάτι πολύ μεγαλύτερο αυτό δεν είναι όνειρο δικό μας, άλλων είναι και πρέπει να έχουμε την γνώση να δούμε την ονειροπαγίδα που μας στήνουν.
Να κατηγορήσουμε τους άλλους...χμ...να τους αλλάξουμε θα έλεγα, δεν χρειάζεται πολλούς, έναν να αλλάξει ο καθένας μας θα κάνει την διαφορά, στο τέλος δεν θα παρατηρούμε απλά, θα συμμετέχουμε ενεργά...