Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Doubt - 2009 DVDScreenerΣκηνοθέτης: John Patrick Shanley
Ηθοποιοί: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis, Alice Drummond
Είδος: Δράμα Μυστηρίου
Διάρκεια: 104'
Παραγωγή:2009
Υπόθεση: Βασισμένο στο θεατρικό έργο του John Patrick Shanley που κέρδισε πλήθος βραβείων στο Broadway και το West End αλλά και το βραβείο Pulitzer, το «Doubt» μας μεταφέρει στο Bronx του 1964. Όταν ο ιερέας Father Flynn (Phillip Seymour Hoffman) κατηγορείται για την κακοποίηση ενός έγχρωμου μαθητή, η επικεφαλής του σχολείου ηγουμένη Sister Aloysius (Meryl Streep) αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει και να μάθει ολόκληρη την αλήθεια. Μεταξύ τους παίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας όπου οι έννοιες της ηθικής, της θρησκείας και του καθήκοντος δεν είναι τοσο ξεκαθαρισμένες. Και η πολυπόθητη αλήθεια που προσπαθεί η ηγουμένη να αποκαλύψει με τη βοήθεια της καλόγριας Sister James (Amy Adams) είναι κάτι το σχετικό.

Τι είναι το Doubt? Το adaptation ενός πολυσυζητημένου θεατρικού έργου. Η αποθέωση της δραματουργίας! Η εκδίκηση του θεάτρου μέσα από τον κινηματογράφο.

What do you do, when you are not sure? Αυτή είναι η opening line του θεατρικού Doubt. Και αν δεν χρησιμοποιείται έτσι ακριβώς στην κινηματογραφική έκδοση, αυτή η ερώτηση δεν παύει να είναι και η κινητήριος δύναμη για τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας John Patrick Shanley, που είναι συγγραφέας του θεατρικού. "Certainty is an emotion not a fact", άλλη μια ατάκα που μας δίνει κατεύθυνση για το που το πάει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Shanley.

Ένα καθολικό σχολείο στο Bronx της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του `60, ένας προοδευτικός και καλόκαρδος ιερέας (Philip Seymour Hoffman), μια καλοκάγαθη νεαρή καλόγρια (Amy Adams) και μια άκρως συντηρητική και καχύποπτη προϊσταμενη καλόγρια (Meryl Streep), που βαθμιαία επιβεβαιώνει τις υποψίες της ότι ο ιερέας -τον οποίο έτσι και αλλιώς δεν συμπαθεί καθόλου- έχει κάποιου είδους ανάρμοστη σχέση με έναν μαθητή του σχολείου. Μέσα από έντονες λογομαχίες, προσπαθεί να αποσπάσει την ομολογία του ιερέα και όταν αυτο δεν γίνεται, συναντάει τη μητέρα του μικρού (Viola Davis), με την οποία όμως έχει μια συζήτηση-περίπατο που παίρνει απροσδόκητη τροπή. Είναι πραγματικότητα αυτά που υποπτεύονται οι καλόγριες? Είναι η φαντασία τους? Ή μήπως είναι η ζήλεια, η εμπάθεια και εν τέλει ο φόβος που έχει η καλόγρια για τον ιερέα? ... μην ζητάτε ακριβείς απαντήσεις. Εκεί ακριβώς έγκειται η γοητεία αυτού του έργου. Απλά ανιχνεύστε και σκεφτείτε τα θέματα που παρουσιάζει η ταινία αυτή και μην αναζητάτε από αυτήν λύτρωση.

Οι έννοιες της αμφιβολίας, της υποκειμενικής βεβαιότητας, του ανοιχτού μυαλού, της εξουσίας, της συντήρησης, της ηθικής, του φόβου, της αυστηρότητας, της ιεραρχίας, παίζουν συνεχώς παιχνίδια σε αυτό το αριστούργημα. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, υπάρχει πολύ λίγη φυσική επαφή των χαρακτήρων, αλλά από την άλλη, πολλές έντονες λεκτικές συναλλαγές και αρκετή ψυχολογική πίεση. Γενικά, η σκηνοθεσία του Shanley είναι πάρα πολύ καλή και πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρει κανεις ένα θεατρικό στο κινηματογραφικό πανί. Η ατμόσφαιρά του φιλμ είναι συμπυκνωμένη και βαριά. Τα χρώματα του είναι αυστηρά. Τα ηχητικά (άνεμος) και οπτικά εφέ (φθινοπωρινά φύλλα, βροχή) χρησιμοποιούνται αρκετά και βοηθάνε στο να φτιαχτεί κάποιο είδος ψυχολογικού υπόβαθρου στον θεατή. Τα μάτια και των τεσσάρων χαρακτήρων, είναι γύρω-γύρω κόκκινα, σαν να είναι έτοιμοι να ξεσπάσουν σε κλάμματα. Η φωτογραφία της ταινίας είναι επίσης πάρα πολύ καλή και αυτή που αρμόζει σε ένα τέτοιο φιλμ, με πάρα πολύ καλή αναπαράσταση της εποχής. Οι διάλογοι του έργου είναι μεστοί, έντονοι και ουσιώδεις, όπως θα περίμενε κανείς από ένα πολύ καλό θεατρικό σενάριο.

Το φιλμ αυτό έχει φτιαχτεί για να προκαλέσει διαφορετικές ερμηνείες από διαφορετικά άτομα. Αμφιβολίες για το εάν ο ιερέας είναι παιδόφιλος, ομοφυλόφιλος ή τίποτα απ`τα δύο. Αμφιβολίες για το εάν προχώρησε σε κάποια βρώμικη πράξη τελικά. Ο σκηνοθέτης δεν μας δείχνει καν πως ήταν το παιδί μετά από την συναντηση του με τον ιερέα. Αμφιβολίες για το κατα πόσο η καλόγρια δρα σύμφωνα με τις αξίες της ή υποκινούμενη από εμπάθεια, ζήλεια και φόβο. Είναι η αντίδραση της καλόγριας προς τον ιερέα, απλά μια σθεναρή αντίσταση προς στις καινουργιες ιδέες που αυτός φέρνει στο σχολείο της, ή μήπως είναι ένας δυνατός χαρακτήρας που αναλαμβάνει δράση όταν οι περισσότεροι από εμάς θα μέναμε στην αδράνεια και θα παραβλέπαμε κάποια άσχημα πράγματα. Αμφιβολίες για το εάν η μητέρα υιοθετεί αυτή τη στάση για χάρη του παιδιού της ή φοβούμενη την κοινωνική κατακραυγή ή τον βίαιο ανδρα της. Αμφιβολίες εάν η καλόγρια τελικά είχε αμφιβολίες για τα κίνητρα της, που την οδήγησαν να φερθεί έτσι ή για την πίστη της γενικά. Ο ρόλος της νεαρής καλόγριας είναι στην ουσία ο ... θεατής. Την μια πείθεται από την προϊσταμενη για την ενοχή αυτού του ανθρώπου, ενώ την επόμενη στιγμή πιστεύει στην αθωότητα του και στην εμπάθεια της καλόγριας. Και αυτό το ping-pong συμβαίνει αρκετές φορές. Ακόμα και με την τελευταία ατάκα της ταινίας, ξεδιπλώνεται μια νέα πτυχή του χαρακτήρα της καλόγριας και έχουμε ένα είδος twist. (σχόλια cine.gr)(Η ώρα είναι 22:51, άφησα το έργο στην μέση για να το μοιραστώ μαζί σας, ότι και να πώ λίγα θα είναι, η Meryl Streep δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, όσο για τους υπόλοιπους ηθοποιούς...απλά δείτε το, μην στερήσετε απο τον εαυτό σας την ευκαιρία να του αφιερώσετε ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης, διότι ο καλός κινηματογράφος δεν νικήθηκε ακόμα απο τα εφέ)http://rapidshare.com/files/188158728/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part1.rar
http://rapidshare.com/files/188164706/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part2.rar
http://rapidshare.com/files/188174634/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part3.rar
http://rapidshare.com/files/188181074/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part4.rar
http://rapidshare.com/files/188187136/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part5.rar
http://rapidshare.com/files/188193198/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part6.rar
http://rapidshare.com/files/188199519/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part7.rar
http://rapidshare.com/files/188201676/O_Iereas.DVDSCR.XviD.part8.rar


ενσωματωμένοι υπότιτλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: