Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009

Καναρίνια - Φωνές και άλλα.....


Δύσκολη εποχή για πρίγκηπες, θέλετε η ζέστη, η αλλαγή φτερώματος, τα "μελτέμια", το θέμα είναι ότι αυτό το διάστημα Ιούλιο έως Σεπτέμβριο άκρα του τάφου η σιωπή στα κλουβιά βασιλεύει.
Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλά ας μείνουμε στους κανόνες:

1ος: Όλα τα αρσενικά καναρίνια κελαηδάνε, το ζητούμενο είναι ΠΟΤΕ θα κελαηδήσουν.

2ος:Μην ακούτε ή διαβάζετε ότι λένε ή γράφουν άλλοι (εννοείτε και εμένα) τα καναρίνια είναι προσωπική υπόθεση και μεγάλο ρόλο παίζει η φροντίδα του καθενός μας σε αυτά.

3ος: Θέλουν χρόνο και υπομονή.

4ος: Προσοχή που θα τοποθετήσετε το κλουβί.

Τώρα ας αναλύσουμε λιγάκι τους κανόνες και ας πιάσουμε απο την αρχή, πριν αγοράσετε ένα καναρίνι αφιερώστε λίγο χρόνο, ειδικά αν είναι απο pet shop. Πηγαίνετε κάθε μέρα ή όταν έχετε ευκαιρία και απο απόσταση παρακολουθήστε τα, έστω για 10'. Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα και μην εντυπωσιαστείτε απο χρώματα (δεν είναι παπαγάλοι) ούτε απο...ράτσες-είδη. Έχω ακούσει απλό κίτρινο καναρίνι να ρίχνει....."τάπες" σε τιπράδο ή τιπράντο η καρδερινοκάναρο να "σκάει" μαλινουά, μην μιλήσουμε για γαλιάντρες, αν τις βρείτε με κλειστά μάτια και αυτιά! Αν ένα καναρίνι ψιλοκελαηδάει ή κελαηδάει κανονικά αυτήν την εποχή δεν χρειάζεστε κάτι άλλο, φανταστείτε τι θα γίνετε μετά, μην ξεχνάτε όμως τον 1ον κανόνα.

Εφόσον το αγοράσατε θα πρέπει να πάρετε και το κλουβί του, πολλοί πέρνουν κανονικά ή μεγάλα κλουβιά ξεχνούν όμως ότι το κλουβί που ζούσε το καναρίνι στο pet shop και πρίν απο αυτό ήταν μικρό (κλουβοτεχνική) έτσι μην περιμένετε ότι θα εκτιμήσει αμέσως την άπλα που του χαρίσατε με ένα μεγάλο κλουβί, πάρτε ένα μικρό για αρχή ίδιο με αυτό που το βρήκατε και με τον καιρό αλλάξτε το.

Όταν το φέρετε στο σπίτι μεγάλη προσοχή που θα το βάλετε, θα πρέπει να το έχετε σε βεράντα-μπαλκόνι που να μην το χτυπάει πολύ ο ήλιος, ειδικά το μεσημέρι, ο αέρας και αν είναι δυνατόν να είναι νότια. Μην τα αλλάζετε συνεχώς μέρος, όσο συχνά αλλάζετε μέρος τόσο θα αργήσετε να το ακούσετε.

Τα καναρίνια επίσης αντέχουν στην ζέστη την πολύ, 36-38 βαθμούς μπορεί και παραπάνω, αρκεί να του έχουμε μπανιέρα ή να το "ψεκάζουμε" συχνά με νερό, επίσης και τον χειμώνα αρκεί να έχουν μείνει απο το καλοκαίρι έξω. Δεν μιλάμε φυσικά για ακραίες θερμοκρασίες, σε αυτήν την περίπτωση σκεπάστε το κλουβί με νάιλον (διπλό) και αφήστε κενά κάποια σημεία θα αντέξουν τον χειμώνα αρκεί το κλουβί ή τα κλουβιά να μην τα χτυπάει ο βορινός αέρας η βροχή και η υγρασία.

Και ήρθε η μεγάλη στιγμή, πήρατε το καναρίνι που παρακολουθούσατε καιρό, αγοράσατε το ανάλογο κλουβί και επιτέλους το φέρνετε στο σπίτι, μαζεύεστε όλοι και με καφέ ή μπύρα κάθεστε στην βεράντα και περιμένετε να το ακούσετε και έρχετε η μεγάλη απογοήτευση, το πουλί μουγγό. Αρχίζετε τα τηλέφωνα τα παράπονα και τελικά θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την απογοήτευση.

Το καναρίνι με το που θα βρεθεί σε νέο περιβάλλον θα αρχίσει πρώτα την εξερεύνηση του χώρου που μπορεί να του πάρει καιρό, είχε συνηθίσει άλλον-άλλους να βλέπει και τώρα έχεις εσάς απέναντί του, άλλους ήχους και μυρωδιές είχε στο pet shop και άλλους έχει η γειτονιά σας, ΥΠΟΜΟΝΗ (κανόνας 3ος).

Στο καναρίνι φερόμαστε (ας πούμε) όπως σε έναν σκύλο, όχι όπως μερικοί που του πετάνε ένα κομμάτι ψωμί και το έχουν δεμένο μονιμα σε μια γωνιά, θέλει την παρέα μας, να μας ακούει μας θέλει κοντά του. Θέλει απο τον ΧΡΟΝΟ μας (κανόνας 3ος).
Θέλει καθαρό φρέσκο νερό, τροφή πλούσια σε βιταμίνες, την μπάρα για να ακονίζει τρώγοντας το ράμφος του, θέλει να του κόβουμε τα νύχια όταν μεγαλώνουν, το συχνό καθάρισμα του κλουβιού, και κάνοντας όλα αυτά να του σιγοσφυρίζετε κιόλας ή να του μιλάτε.

Μπορείτε να έχετε πολλά αρσενικά σε έναν χώρο αρκεί να μην βλέπονται, σε επιλεγμένα pet shop ή στην κλουβοτεχνική ( link ) θα βρείτε την ανάλογη πολυόροφη κλούβα που θέλετε, ο συναγωνισμός θα τα ενθαρύνει να δώσουν όλο το φάσμα του....τραγουδιού τους. Μην έχετε θηλυκές και αν έχετε μην τις βλέπουν μέχρι τον Απρίλη, μόνο να τις ακούν.

Πολλοί εκπαιδεύουν τα καναρίνια βάζοντας κοντά τους κάποιο "δυνατό" καναρίνι ή με ηχογραφημένες φωνές άλλων καναρινιών. Η πρώτη περίπτωση είναι και η πιο ενδεδειγμένη αλλά και η δεύτερη δεν είναι λάθος αν δεν έχετε "δυνατό" καναρίνι. Για όσους θελήσουν πολλές και αρκετά καλές ηχογραφήσεις θα βρείτε το λινκ στο τέλος, προσπάθησα να ηχογραφήσω τα δικά μου αλλά η ηχογράφηση ήταν για κλάματα, θέλει στούντιο για να πετύχεις καθαρή ηχογράφηση και όσες κατέβασα απο το kanarini.com δεν ήταν καλές.

Τα καναρίνια μπορούν να συμβιώσουν σε έναν χώρο, όχι στο ίδιο κλουβί, και με άλλα πουλιά όπως τα παραδείσια, μην βάλετε όμως μαζί με αυτά καρδερίνα ή γαλιάντρα διότι θα τα σκάσουν. Η καρδερίνα και ειδικά η γαλιάντρα στην κυριολεξία θα σας πάρουν τα αυτιά, καθημερινά, αν αρχίσουν ξεχνούν να σταματήσουν, τα καναρίνια στην προσπάθειά τους να τα ακολουθήσουν δεν θα αντέξουν και θα σωπάσουν, και αν δεν το καταλάβετε αμέσως στο τέλος τα καναρίνια δεν θα ξανακελαηδήσουν, υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις!

Αυτά τα λίγα για τα καναρίνια απο την προσωπική μου πείρα, έχω σε ένα μπαλκόνι που πληρεί τις προυποθέσεις που ανέφερα παραπάνω 4 καναρίνια, 1 καρδερίνα, 7 παραδείσια και μια χαρά συμβιώνουν.

Μην ξεχνάτε ότι το καναρίνι είναι προσωπική υπόθεση και πράξτε όπως νομίζετε, έτσι κι αλλιώς όλα τα αρσενικά καναρίνια κάποια στιγμή θα κελαηδήσουν.

Υ.Γ
Αν πάρετε καναρίνι προσέξτε επίσης μην έχει κάποιος στην γειτονιά σας μάινα, ή αν πάρει μάινα, ότι χειρότερο για ένα καναρίνι, αυτό που θα πάθουν απο την καρδερίνα ή την γαλιάντρα ωχριά μπροστά σε αυτό που θα πάθουν απο μια μάινα, και είναι κρίμα.


Φωνές καναρινιών:


1 σχόλιο:

Ανδρέας Πανόπουλος είπε...

Τυχαία ανακάλυψα την σελίδα. Μια μικρή γνώμη κι απο μένα που αφορά την ζέστη και τα καναρίνια και γενικά τα μικρά οικόσιτα πτηνά. Σίγουρα χρειάζονται νερό και μπανιέρα τις ημέρες του καύσωνα αλλά όχι ψεκασμό. Αν θέλουν θα βραχούν μόνα τους αλλά δεν θα το κάνουν γιατί θα πάθουν θερμοπληξία. Μπορεί να παρατηρήσει κάποιος αυτές τις καυτές ημέρες αποφεύγουν το νερό. Σίγουρα κατά τ'άλλα χρειάζονται την φροντίδα και την αγάπη και την παρέα μας.