Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Matrix
Ανάμεσα σε φίλους και φίλους φίλων, καθισμένοι σ'ένα μεγάλο τραπέζι με απλωμένα τα laptop και τους σκληρούς:

Όπου Α (γνωστός) - Β (εγώ)

Α: Έχεις ταινίες?
Β: Αμέ...
Α: Να ρίξω μια ματιά αν δεν έχω κάποια?
Β: Και δεν ρίχνεις...
Α: Αυτή τι υπόθεση έχει?
Β: Μπλα μπλα...
Α: Θα την τραβήξω...
Α: Αυτή?
Β: Μπλα μπλα...
Α: Αυτή?
Β: Ποια λές?
Α: Έχει τίτλο Matrix και είναι 3 έργα...
Β:!!!!!!!!!!!!!!!!?????(η πρώτη κρυολουσία).........Δεν έχεις δεί το Μatrix?
A: Όχι..
Β: Έχεις ακούσει κάτι γιαυτό?
Α: Όχι...
Β:.......!!!!!!! (έχασα την γή κάτω απο τα πόδια και τελευταία απορία που είχα, που ζώ εγώ?)


Το θεωρούσα σχεδόν σίγουρο πως, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει δεί το Matrix σαν υπόθεση θα το έχει δεί σαν σταθμό στον κινηματογράφο, όσο αφορά τις καινοτομίες που έφερε σ' αυτόν! Μετά συνειδητοποίησα πως δεν το έχω αναρτήσει στο blog...Παράλειψη και μάλιστα μεγάλη όσο αφορά το θεματολόγιο του blog.


Η Αναζήτηση Ενός Νέου Μεσσία.

Πρόλογος:

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως, απο μια άποψη, το Matrix, ήταν απο τις πιο θρησκευτικές ταινίες του κινηματογράφου. Γιατί τόσο η κεντρική σύλληψη πάνω στην οποία οικοδομείται η σεναριακή πλοκή όσο και ο συμβολικός της πλούτος αντλούν απο τον απέραντο ωκεανό της Νέας Θρησκευτικότητας.
Εκ πρώτης όψεως, ο ισχυρισμός τούτος μπορεί να ξενίζει, καθώς η πλειοψηφία των θεατών έφυγε με την πεποίθηση ότι παρακολούθησε άλλη μια καλή ταινία δράσης, με αρκετή δόση επιστημονικής φαντασίας στο σενάριο, εντυπωσιακά εφέ και δυναμική ηχητική επένδυση. Ωστόσο αυτό δεν είναι παρά ένα επίπεδο, αρκετά επιφανειακό, καθώς μια θρησκειολογική ανάγνωση της μπορεί να φέρει στο φώς πολύ περισσότερα, αποκαλύπτοντας την πιο πραγματική της ταυτότητα και σημασία. Για μια τέτοια ανάγνωση το Matrix βρίσκεται πλησιέστερα - αν και σε άλλο επίπεδο - σε ταινίες όπως ο Ιησούς απο την Ναζαρέτ ή ο Μικρός Βούδας, παρά σε ταινίες δράσης ή επιστημονικής φαντασίας.

Υπόθεση:

Ας δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, η Γή έχει καταληφθεί απο ένα γιγάντιο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών και ρομποτικών μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη , που έχουν υποτάξει την ανθρωπότητα και τη χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας. Εκεί που άλλοτε απλώνονταν καλλιέργγήσιμες εκτάσεις και τεράστιες πόλεις, τώρα υπάρχουν απέραντες "φάρμες" όπου οι άνθρωποι παράγονται βιομηχανικά , ζούν και πεθαίνουν υπνωτισμένοι μέσα σε σε γυάλινα κουκούλια με θρεπτικό υγρό. Η θερμότητα που παράγεται απο αυτές τις ανθρώπινες μπαταρίες μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια που κινεί τις μηχανές. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Αντίθετα με ότι συνεβαινε στο παρελθόν , τώρα οι μηχανές εξαρτώνται απο τον άνθρωπο. Η υποταγή της ανθρωπότητας στην τεχνική είναι πλέον ολοκληρωτική. Για να προλάβουν την εξέργεση που θα προέκυπτε αν η υποδουλωμένη ανθρωπότητα συνειδητοποιούσε την κατάστασή της , οι νοήμονες μηχανές έχουν δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο , απόλυτως όμοιο με τον σημερινό , ο οποίος δίνει στους φυλακισμένους ανθρώπους την αίσθηση ότι ζούν , κινούνται , σκέπτονται , και δημιουργούν. Τούτη η ψηφιακή πραγματικότητα ονομάζεται Matrix και λειτουργεί σαν πέπλο που κρύβει την οδυνηρή αλήθεια. Έτσι , όλοι έχουν την εντύπωση ότι ζουν φυσιολογικά , ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ενταφιασμένοι σκλάβοι των μηχανών.

Πίσω απο τις ...εικόνες:

Η όλη σύλληψη , παρότι αξιοποιεί μια μοντέρνα τεχνολογική δυνατότητα και αναπαράγει ως ένα βαθμό και αναπαράγει ως ένα βαθμό το μοτίβο του Μεγάλου Αδελφού , είναι στην ουσία της θρησκευτική , και μάλιστα προέρχεται απο την αρχαία ινδική σκέψη. Σύμφωνα με την τελευταία , ο ορατός κόσμος της μορφικής πολλαπλότητας που μας περιβάλλει και στον οποίο ζούμε δεν είναι πραγματικός , αλλά φαινομενικός. Είναι το απέραντο πέπλο της Maya , που εμποδίζει τον άνθρωπο να γνωρίσει την αλήθεια , να συνειδητοποιήσει ότι πίσω απο τα πολλά βρίσκεται το Απόλυτο Ένα , ο Θεικός πυρήνας των πάντων. Η άγνοια τούτη αλλοτριώνει τον άνθρωπο , καθώς τον κρατάει μακριά απο τη γνώση της αληθινής του ταυτότητας και εμποδίζει την αυτοπραγμάτωση του. Στον κόσμο Maya , όπως ακριβώς και στο Matrix , ο άνθρωπος παραμένει δέσμιος μιας ψευδαίσθησης. Τα λόγια του Μορφέα μοιάζουν παρμένα απο τις Οπανισάδες :
"Το Matrix είναι παντού. Βρίσκεται γύρω μας. Είναι ο κόσμος που σε εμποδίζει να δείς την αλήθεια. Σε μετατρέπει σε σκλάβο. Είναι μια φυλακή για το μυαλό σου."
Εντούτις , όπως και στην ινδική σκέψη , έτσι και στην ταινία υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι που έχουν κατορθώσει να διαρρήξουν το πέπλο της πλάνης. Είναι μια μικρή ομάδα επαναστατών που έχει ελευθερωθεί απο την τυρανία του Matrix και μπορεί να κινείται μέσα κι έξω απο αυτό. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Μορφέας (Morpheus) , μια πατρική φιγούρα που έχει τάξει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει τον Εκλεκτό , τον άνθρωπο που θα ελευθερώσει την ανθρωπότητα απο τις μηχανές. Αυτός πλαισιώνεται απο μια κοπέλα με το συμβολικό όνομα Τριάδα (Trinity) , η οποία αναλαμβάνει τις επικίνδυνες αποστολές μέσα στο Matrix , και απο άλλα έξι άτομα , ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο Σάιφερ (Cypher) , η προσωποποίηση του Εωσφόρου , αλλά και του προδότη Ιούδα.
Οι παράξενοι τούτοι δραπέτες του κυβερνοχώρου κινούνται με ένα πειρατικό σκάφος που ονομάζεται "Ναβουχοδονόσορ" (παραπομπή στο Αποκαλυπτικό βιβλίο του Δανιήλ) και αγωνίζονται να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη μοναδική ελεύθερη πόλη , τη Σιών , η οποία βρίσκεται στο κέντρο της γής. Κάποια στιγμή , οι αντάρτες βρίσκουν αυτόν που ψάχνουν : ο αναμενόμενος Μεσσίας ανακαλύπτεται στο πρόσωπο ενός νεαρού χάκερ με το ψευδώνυμο Neo - αναγραμματισμός του One. Αυτός είναι ο Εκλεκτός (Chosen One) που θα οδηγήσει τους επαναστάτες στην τελική αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κακού.
Είναι φανερό ότι ολόκληρο το παραπάνω σκηνικό είναι δομημένο πάνω σε καθαρά ιουδαιοχριστιανικά συμφραζόμενα. Οι μορφές των ηρώων παραπέμπουν στην Τριαδολογία και στην Χριστολογία , ενώ το όραμά τους είναι σαφέστατα μεσσιανικό και αποκαλυπτικό: Ο Μεσσίας θα απελευθερώσει τον λαό του απο τα δεινά , οδηγώντας τον στην ουτοπική Νέα Σιών. Στο σημείο αυτό αξίζει να ασχοληθούμε λίγο με την μορφή του Neo, του Μεσσία. Αυτός είναι ένας νεαρός υπάλληλος εταιρείας που έχει μανία με τους υπολογιστές. Η ζωή του είναι καθόλα συμβατική. Όμως εκείνο που τον διαφοροποιεί απο το πλήθος - και τραβάει την προσοχή του Μορφέα - είνια η αμφισβήτηση που κρύβει μέσα του , η μόνιμη αίσθηση ότι "δεν ελέγχει την ίδια του τη ζωή". Ένα ερώτημα τον απασχολεί: "Τι είναι το Matrix?".
Η θεμελιακή τούτη ερώτηση συνοψίζει την υπαρξιακή αγωνία του Neo και τον αναδεικνύει , τελικά , σε Εκλεκτό. Ωστόσο πρέπει πρώτα να βγεί απο το Matrix. Έτσι επιστρατεύεται η Τριάδα , η οποία ως άλλο Άγιο Πνεύμα αποστέλλεται απο τον Πατέρα - Μορφέα για να βοηθήσει τον Εκλεκτό στο έργο του - για να "απεργαστεί την οικονομία του Υιού" όπως θα λέγαμε σε θεολογική γλώσσα. Η κοπέλα οδηγεί τον Neo στον Μορφέα , ο οποίος - ως διαχειριστής του ύπνου και της εγρήγορσης - τον ξυπνάει απο την υπαρξιακή λήθη - λήθαργο και τον αποσυνδέει απο το Matrix.
Η κάψουλα με το αδρανοποιημένο σώμα του Neo ανοίγει , και ο ίδιος βυθίζεται σε μια δεξαμενή με νερό που τον ξεπλένει απο τα υπολείμματα της σκλαβιάς του. Μέσα απο την ιδιόμορφη τούτη κολυμπήθρα , ο Neo , ξεπροβάλλει αναγεννημένος , ένας πραγματικός Αδάμ , ο πρωτότοκος μιας νέας , απελευθερωμένης ανθρωπότητας . Ο βαπτισματικός συμβολισμός σε όλο του το μεγαλείο! Στη συνέχεια ο Μορφέας , σε ρόλο πνευματικού καθοδηγητή - γκουρού , εκπαιδεύει τον Neo στην νέα του ζωή ("καλωσόρισες στην έρημο του πραγματικού" θα του πεί με την φράση του jean Baudrillard!) , προετοιμάζοντάς τον για την τελική σύγκρουση με του πράκτορες του Matrix. Μέρος της προετοιμασίας αυτής είναι και η επίσκεψή του στην μάντιδα - μια αινιγματική γυναίκα που οι αποχρώσεις των ρούχων της είναι ίδιες με εκείνης της πασίγνωστης Σίβυλλας της Καπέλα Σιστίνα! Στον προθάλαμο του ιδιότυπου διαμερίσματος - μαντείου της , ο Neo συναντει ένα παιδί με ξυρισμένο κεφάλι και ράσο θιβετιανού , το οποίο κάθεται στη στάση του Λωτού και λυγίζει κουτάλια με τη δύναμη της σκέψης. Ο Neo εκπλήσσεται με τις επιδόσεις του παιδιού , όμως εκείνο του αποκαλύπτει το μυστικό: " Δεν υπάρχει κουτάλι" , που σημαίνει πως όταν ο άνθρωπος φωτιστεί , τότε συνειδητοποιεί ότι η πραγματικότητα είναι φαινομενική , μια απλή ψευδαίσθηση , απο την οποία ελευθερώθηκε επομένως μπορεί να την διαχειριστεί όπως θέλει.
Τελικά η μάντιδα συμβουλεύει τον Neo να ακολουθήσει την υπόδειξη "Γνώθι σεαυτόν" , παραπέμποντας στο Δελφικό Μαντείο. Εντούτις , δεν του αποκαλύπτει εαν είναι πράγματι ο Εκλεκτός: ο ίδιος θα πρέπει να καθορίσει την μοίρα του. Η αφορμή για την τελική αναμέτρηση δίνεται με τη σύλληψη του Μορφέα μετά απο την προδοσία του Cypher. Μπροστά στο ενδεχόμενο κίνδυνο να σπάσει και να αποκαλύψει τους μυστικούς κώδικες της Σιών ο Neo αποφασίζει να μπεί στο Matrix και να τον ελευθερώσει. Το κατορθώνει . Ωστόσο , οι πράκτορες του αποκόπτουν κάθε δίοδο επιστροφής. Τότε έρχεται η στιγμή του Πάθους και της Αναστάσης του Μεσσία. Ο Neo πεθαίνει πυροβολημένος εξ επαφής ωστόσο η αγάπη της Τριάδας τον επαναφέρει στη ζωή.
Έχοντας πλέον υπερβεί τη φθορά και τον θάνατο , είναι πλήρως απελευθερωμένος απο την πλάνη του Matrix. Έτσι κατατροπώνει με απλές κινήσεις τους πράκτορες και ως Αναστημένος Μεσσίας δοξάζεται μέσα στο φώς.
Η ταινία κλείνει με την υπόσχεση επιστροφής του Νeo απο τον ουρανό (προς τον οποίο πετάει). Το Matrix νικήθηκε δια παντός απο τον Neo , ο οποίος , ως "πρωτότοκος των νεκρών" , άνοιξε τον δρόμο για την καθολική ανάσταση.

Επίλογος:

Η μορφή του Νeo συνθέτει στοιχεία απο την ιδέα που έχουν για τον Μεσσία , τον θεικό λυτρωτή της ανθρωπότητας , τρείς μεγάλες θρησκείες: ο Ιουδαισμός , ο Χριστιανισμός , και ο Βουδισμός .
Απο την πρώτη δανείζεται τον κορμό του μεσσιανικού μύθου , καθώς και το εσχατολογικό όραμα της Νέας Ιερουσαλήμ
Απο την δεύτερη υιοθετεί το μοτίβο της θυσίας , του Πάθους και της Αναστάσεως.
Απο την τρίτη επιστρατεύει την ιδέα του φωτισμού και της απελευθέρωσης απο την άγνοια και την πλάνη του κόσμου.
Ωστόσο καμιά απο τις τις τρείς αυτές θρησκείες , δεν θα ανεγνώριζε το Μεσσία στο πρόσωπο του Neo. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μονάχα απο την πλευρά της Νέας Θρησκευτικότητας. Γιατί μονάχα η τελευταία θα μπορούσε να υιοθετήσει μια τέτοιου είδους συγκρητιστική σύνθεση. Η εναλλακτική ιδέα του Μεσσία , όπως παρουσιαζεται στη ταινία , είναι γέννημα μιας θρησκευτικής τάσης που τείενι να κυριαρχήσει στον δυτικό κόσμο , υποσκελίζοντας τόσο την εκκοσμίκευση όσο και τη θεσμοποιημένη εκφορά του Χριστιανισμού. Μην ξεχνούμε ότι το πρώτο Matrix στην ιστορία της δύσης ήταν η "Matrix Εcclesia" η "Μητέρα Εκκλησία" , ο Ρωμαιοκαθολικισμός της απόλυτης παπικής αυθεντίας και της ιεροεξεταστικής καταπίεσης!
Έτσι ο κινηματογραφικός Neo αναδύεται ως πρότυπο της αδιαμεσολάβητης εμπειρίας του Θείου , ως ο αναμενόμενος Μεσσίας της Νέας Εποχής.


Απο το περιοδικό "Θεός και Θρησκεία"


Δεν υπάρχουν σχόλια: