Μικρό παιδι

όσο αγνό είναι το καλό τόσο αγνό είναι το κακό....

το καλό δεν ξέρει ότι πράτει καλό, το κακό δεν γνωρίζει ότι πράτει κακό..

ο θάνατος θα υπάρχει όσο υπάρχει και η ζωή....

και το σκοτάδι όσο υπάρχει φώς....

το ναι όσο υπάρχει το όχι ...

και ο χειμώνας όσο το καλοκαίρι...

το αρσενικό και το θηλυκό ένα μπορεί να γίνουν..

αυτό όμως δεν θα αναιρέσει την μια φύση προς την άλλη...

ποια η διαφορά αν υπηρετείς τον ιδρυτή ή τον έξωαποδώ...?

αν βρεθείς στα ΄΄καζάνια΄΄ ή στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια..?

Μήπως θα αλλάξει ρου ο ποταμός ?

μηπως η βροχή απο κάτω προς τα πάνω?

η ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει, εκεί μακριά στα σύνορα του σύμπαντος..

και ο θάνατος στις μαύρες τρύπες...

το 3 ως αριθμός μπορεί να πάψει να αποτελεί μυστήριο...

και το 11 να γίνει θείο...

λές το γκόλεμ που θα σταθεί μπροστά σου να έχει την δύναμη να σε αποτρέψει απο αυτό που αναζητάς?

η ο άγγελος να σε βοηθήσει?

η επιλογή θα σε οδηγήσει στις πύλες, ακόμα και μέσα απο τις φλόγες αν διαβείς...

και ο ποταμός θα συνεχίσει την πορεία του αυτή, όπως τόσους αιώνες κάνει...

η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει απο ψηλά, ακόμα και αν ψάρια καταβάσει...

και όμως εσύ ως μικρό παιδί κύκλους , ευθείες, τεθλασμένες, σπείρες και γωνίες στην άμμο ζωγραφίζεις...


My Playlist

cube


Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Φίδι


Το πιο πολύπλοκο και παγκόσμιο σύμβολο, συναντάτε σε όλο το μήκος και πλάτος της γής, σε κάθε πολιτισμό-θρησκεία-φιλοσοφία που υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρξει σ'αυτόν τον κόσμο.
Ο συμβολισμός του φιδιού είναι πολυποίκιλος: Μπορεί να είνια αρσενικό, θηλυκό ή αυτοδημιούργητο. Σαν αυτό που σκοτώνει, είναι θάνατος και καταστροφή· επειδή ανανεώνει το δέρμα του είναι ζωή και ανάσταση· επειδή κουλουριάζεται, εξομοιώνεται με τους κύκλους της εκδήλωσης.
Είναι ηλιακό και σεληνιακό, ζωή και θάνατος, φώς και σκοτάδι, καλό και κακό, σοφία και τυφλό πάθος, θεραπεία και δηλητήριο, συντηρητής και καταστροφέας, πνευματική και φυσική αναγέννηση.
Είναι φαλλικό σύμβολο, η δημιουργική αρσενική δύναμη, "ο σύζυγος όλων των γυναικών", και η παρουσία ενός φιδιού συνδέεται σχεδόν παγκόσμια με την εγκυμοσύνη.
Συνοδεύει όλες τις θηλυκές θεότητες και τη Μεγάλη Μητέρα, και συχνά απεικονίζεται με φίδι τυλιγμένο γύρω τους ή κρατώντας το στα χέρια τους. Εδώ παίρνει επίσης τα θηλυκά χαρακτηριστικά της μυστικότητας, της αινιγματικότητας και της διαίσθησης· είναι το απρόβλεπτο, καθώς εμφανίζεται και εξαφανίζεται απρόσμενα.
Το φίδι επίσης θεωρείται σαν ερμαφρόδιτο, είναι το έμβλημα όλων των αυτοδημιούργητων θεοτήτων και αντιπροσωπεύει την παραγωγική δύναμη της γής. Είναι ηλιακό, χθόνιο, σεξουαλικό, πένθιμο και η εκδήλωση της δύναμης σε κάθε επίπεδο , η πηγή όλων των δυνατοτήτων, υλικών και πνευματικών, και συνδέεται με τις έννοιες της ζωής και του θανάτου.
Ζώντας υπογείως έρχεται, έρχεται σε επαφή με τον κάτω κόσμο και έχει πρόσβαση στις δυνάμεις, στην παντογνωσία και τη μαγεία που κατέχουν οι νεκροί. Το χθόνιο φίδι εκδηλώνει τις επιθετικές δυνάμεις των θεών του κάτω κόσμου και του σκότους· είναι παγκοσμίως ένας μυσταγωγός, ανανεωτής και "κύριος των εγκάτων της γης". Σαν χθόνιο, είναι ο εχθρός όλων του ήλιου και όλων των ηλιακών και πνευματικών δυνάμεων και αντιπροσωπεύει τις σκοτεινές δυνάμεις στο ανθρώπινο γένος.
Δηλώνει επίσης την αρχέγονη ενστικτώδη φύση, την παρορμητική ζωτική δύναμη, το ανεξέλεγκτο και αδιαφοροποίητο· δυναμική ενέργεια· εμψυχώνον πνεύμα. Είναι ένας μεσολαβητής μεταξύ ουρανού και γής, της γής και του κάτω κόσμου, και συνδέεται με τον ουρανό, τη γή και το νερό, και ιδιαίτερα με το Κοσμικό Δέντρο. Είναι επίσης δράκοντας των νεφών του σκότους και φρουρεί θησαυρούς.
Το φίδι μπορεί να απεικονίζει και τις ηλιακές ακτίνες, την πορεία του ήλιου, την αστραπή και τη δύναμη των υδάτων, και είναι γνώρισμα όλων των θεών των ποταμών.
Είναι γνώση· δύναμη· δόλος· εξυπνάδα· πονηριά· σκότος· μοχθηρία· και διαφθορά, ο Πειρασμός.
Κοσμολογικά το φίδι είναι ο αρχέγονος ωκεανός απο τον οποίο όλα αναδύονται και όπου επιστρέφουν, το αρχέγονο αδιαφοροποίητο χάος. Μπορεί επίσης να στηρίξει και να διατηρήσει τον κόσμο ή να τον περιβάλει σαν Ουροβόρος, το σύμβολο της κυκλικής εκδήλωσης και εκ νέου απορρόφησης.
Το φίδι που είναι ορατό είναι μόνο μια προσωρινή εκδήλωση του αιτιατού, μη παροδικού Μεγάλου αόρατου Πνεύματος, κυρίου όλων των φυσικών δυνάμεων και του ζωτικού πνεύματος ή αρχής.
Είναι ο Θεός που απαντάται στις πρώτες κοσμογονίες ο οποίος αργότερα έδωσε τη θέση του σε περισσότερο ψυχολογικές και πνευματικές ερμηνείες. Τα φίδια ή οι δράκοντες είναι οι φρουροί του κατωφλίου, των ναών, των θησαυρών, φύλακες της εσωτερικής γνώσης. Είναι δημιουργοί καταιγίδων, ελέγχουν τις δυνάμεις των υδάτων, περιβάλλουν τα ύδατα, και είναι υδροφόροι και υδροφράκτες. Καλούνται σε όλες τις μαγικές επικλήσεις των νεκρών οπι οποίοι διασχίζουν τα ύδατα του θανάτου.
Καθώς κινείται χωρίς πόδια ή φτερά, το φίδι συμβολίζει το πνεύμα που διαπερνά τα πάντα· καθώς διεισδύει στις πτυχώσεις, είναι η εσωτερική φύση του ανθρώπου και η συνείδηση. Μπορεί επίσης να είναι μεταμφίεση κακοποιών δυνάμεων, όπως μαγισσών ή μάγων, απεικονίζοντας τη κακή και μοχθηρή όψη της φύσης. Ο Sol niger (μαύρος ήλιος) συνδέεται με τις σκοτεινές δυνάμεις του φιδιού.
Το Ουράνιο φίδι με τον Κινέζικο Γαλάζιο Δράκοντα, συμβολίζουν το ουράνιο τόξο, και μπορούν και τα δύο να αποτελούν μια γέφυρα απ'αυτό τον κόσμο στον επόμενο.
Ένα παιδί που παίζει με ένα φίδι, απεικονίζει τον Ανακτηθέντα Παράδεισο, την ελευθερία απο τη διαμάχη και το τέλος του παροδικού κόσμου, έχοντας τον ίδιο συμβολισμό με το λιοντάρι και το αρνί που ζουν μαζί.
Το κουλουριασμένο ή μπλεγμένο φίδι συμβολίζει τους κύκλους της εκδήλωσης, επίσης τη λανθάνουσα δύναμη, τη δυναμικότητα, τη δυνατότητα για καλό και κακό.
Τυλιγμένο γύρω απο το αυγό, είναι η επώαση του ζωτικού πνεύματος· ο Ουροβόρος, η κυκλωτική δύναμη των υδάτων γύρω απο τη γή.
Τυλιγμένο γύρω απο το Δέντρο ή οποιοδήποτε αξονικό σύμβολο, είναι η αφύπνιση της δυναμικής ισχύος· η ευφυία κάθε πράγματος που αναπτύσσεται· η Anima mundi (ψυχή του κόσμου)· κυκλική ύπαρξη. Συνδεόμενη με το Δέντρο της Ζωής, η όψη του είνια ευργετική, ενώ με το Δέντρο της Γνώσης είναι κακοποιός και το δηλητήριο του κακού στον κόσμο της εκδήλωσης.
Τυλιγμένο γύρω απο μια γυναίκα που είναι η Μεγάλη Μητέρα, η σεληνιακή θεά, το φίδι είναι ηλιακό και μαζί αντιπροσωπεύπουν τη σχέση θηλυκού και αρσενικού.
Όταν ο αετός ή το αρσενικό ελάφι, εμφανίζεται με το φίδι, είναι ηλιακό σύμβολο και φανερώνει φώς με το φίδι σαν σκοτάδι· το ανεκδήλωτο και χθόνιο· μαζί είναι η κοσμική ενότητα, η ολότητα· σε διαμάχη απεικονίζουν τη δυαδικότητα, τα ζεύγη των αντιθέτων και τις ουράνιες και χθόνιες δυνάμεις σε πόλεμο. Ο αετός συχνά απεικονίζεται με το φίδι στα νύχια του ή το ελάφι να το ποδοπατάει, δηλώνοντάς τη νίκη του καλού πάνω στο κακό, του φωτός πάνω στο σκότος, των ουράνιων δυνάμεων πάνω στις γήινες και των πνευματικών πάνω στις υλικές δυνάμεις.
Ο πύρινος όφις είναι ηλιακό σύμβολο, εξάγνιση, η μετουσίωση και η υπέρβαση της γήινης κατάστασης.
Σαν ζώνη ή βραχιόλι το φίδι απεικονίζει την αιώνια περιστροφή των εποχών· διαδοχή· ο κύκλος διάλυσης και εκ νέου ολοκλήρωσης.
Οι ρόμβοι σαν στολίδια πάνω σε ένα φίδι απεικονίζουν το φαλλικό φίδι και το θηλυκό αιδοιό σαν ηλιακό-σεληνιακό σύμβολο, αρρενοθήλεια ενότητα, δυαδικότητα και επανολοκλήρωση· η συμφιλίωση των αντιθέτων· ο ερμαφρόδιτος.
Το φίδι με κεφάλι κριού είναι ένα γνώρισμα όλων των κερασφόρων θεών σαν γενετήσια δύναμη και γονιμότητα.
Τα κυματιστά φίδια ή δράκοντες φανερώνουν τον κοσμικό ρυθμό ή τη δύναμη των υδάτων.
Τα φτερωτά φίδια ή δράκοντες είναι ηλιακά σύμβολα και δείχνουν την ένωση πνεύματος και ύλης, την ένωση αετού και φιδιού και όλων των αντιθέτων· αντιπροσωπεύουν επίσης την ταχεία αντίληψη.
Δύο φίδια μαζί συμβολίζουν τα αντίθετα της δυαδικότητας που τελικά ενώνονται.
Τυλίγοντας ένα δέντρο ή ραβδί, είναι οι σπειροειδείς κύκλοι της φύσης· τα ηλιοστάσια· οι δύο βασικές δυνάμεις της περιέλιξης και της ανέλιξης· το αλχημιστικό solve et coaqula (διέλυσε και σύμπηξε). Στο Κηρύκειο αντιπροσωπεύουν τις ομοιοπαθητικές ομάδες θεραπείας και δηλητηρίου, αρρώστιας και υγείας, "η φύση μπορεί να νικήσει τη φύση".
Τυλιγμένο το ένα γύρω απο το άλλο, είναι ο Χρόνος και η Μοίρα, οι δύο μεγάλες δεσμευτικές δυνάμεις.
Δύο φίδια ή δράκοντες δαγκώνοντας το ένα την ουρά του άλλου, δηλώνουν ότι αν και σε φαινομενική αντίθεση, οι δυνάμεις και τα πράγματα στο βασίλειο της δυαδικότητας πηγάζουν, στην πραγματικότητα, απο την ίδια πηγή και αρχή.
Τα αυγά του ερπετού δηλώνουν την αναγέννηση.
Το χωρίς βλέφαρα μάτια του φιδιού συμβολίζουν την επαγρύπνηση-σοφία.
Το φίδι συχνά κρατάει τον καρπό ή το βοτάνι της αθανασίας.
Το φίδι σαν ουράνιο τόξο που σβήνει τη δίψα του στη θάλασσα, παντάται στο γαλλικό, αφρικανικό, ινδικό και ινδιάνικο συμβολισμό.

Αίγυπτος: Ο Ουραίος, η δύναμη· γνώση· χρυσός. Ο Απόφης, ο δράκοντας, σαν Σεθ στην Τυφωνική του όψη, είναι το ερπετό της ομίχλης, ο "δαίμονας του σκότους", της διχόνοιας και της καταστροφής επίσης η οδυνηρή όψη του κατακαίοντος ήλιου. Φίδια στις πλευρές του ηλιακού δίσκου αντιπροσωπεύουν τις θεές, που σαν βασιλικά φίδια, διώχνουν τους εχθρούς του Ρα, του ηλιακού θεού. Δύο φίδια είνια ο Νούς και ο Λόγος. Το φίδι με το κεφάλι λιονταριού είναι προστασία ενάντια στο κακό. Η Βουτώ, φιδίσια θεά, παίρνει τη μορφή μιας κόμπρας.

Ελλάδα: Σοφία· ανανέωση της ζωής· ανάσταση· ίαση και σαν τέτοιο, γνώρισμα του Ασκληπιού, του Ιπποκράτη, του Ερμή και της Υγείας. Είναι η αρχή της ζωής, και ένας αγαθοδαίμων· μερικές φορές είναι μια θηριώδης μορφή του Δία Σαβάζιουκαι άλλων θεοτήτων· είναι αφιερωμένο στην Αθηνά σαν σοφία και ιδιαίτερα στον Απόλλωνα των Δελφών, ο οποίος σαν φώς σφαγιάζει τον πύθωνα του σκότους και του κατακλυσμού. Ο Απόλλωνας όχι μόνο ελευθερώνει τον ήλιο απο τις δυνάμεις του σκότους, αλλά και απελευθερώνει την ψυχή στην έμπνευση και στο φώς της γνώσης. Το φίδι συνδέεται με τις σωτήριες θεότητες των Μυστηρίων και επίσης αντιπροσωπεύει τους νεκρούς και τους νεκρούς ήρωες: Η ζωτική αρχή ή ψυχή, αφήνει το σώμα με τη μορφή ενός φιδιού, και οι ψυχές των νεκρών μπορούν να μετενσαρκωθούν σαν φίδια. Το φίδι είναι επίσης ένα σύμβολο του Δία Χθόνιου· είναι επίσης φαλλικό σύμβολο και απεικονίζεται μερικές φορες τυλιγμένο γύρω απο το αυγό σαν σύμβολο ζωτικότητας· αντιπροσωπεύει τα πάθη που ζωογονούν τη θηλυκή και αρσενική αρχή. Γυναίκες με μαλλιά απο φίδια όπως η Μέδουσα και η Γραία, συμβολίζουν τις δυνάμεις της μαγείας και της γητείας, τη σοφία και το δόλο του φιδιού. Οι Βάκχες κρατούν φίδια. Τα τρία ερπετά στην πανοπλία του θώρακα του Αγαμέμνονα εξισώνονται με το ουράνιο φίδι σαν ουράνιο τόξο. Το άρμα του ήλιου μερικές φορές απεικονίζεται ότι το σέρνουν φίδια.

Ρώμη:Τα φίδια σχετίζονται με τις σωτήριες θεότητες και με θεότητες της γονιμότητας και της θεραπείας όπως η salus (Υγεία). Το φίδι είνια χαρακτηριστικό της Μινέρβα (Αθηνά) σαν σοφίας.

Μίνωες: Ο συμβολισμός του φιδιού κυριαρχεί στην Κρήτη. Η μεγάλη θεά, προστάτιδα του νοικοκυριού, απεικονίζεται να κρατά φίδια στα χέρια της και αργότερα τα φίδια συνδέθηκαν με τις θεότητες που τη διαδέχτηκαν. Σε αρχαία νομίσματα η θεά απεικονίζεται σε θρόνο κάτω απο ένα δέντρο χαιδεύοντας το κεφάλι ενός φιδιού· ο συμβολισμός του φισιού συνδέεται στενά με το συμβολισμό του δέντρου. Το φίδι είναι σύμβολο γονιμότητας και είναι σημαντικό στη λατρεία της Ειλειθυίας, θεάς του τοκετού. Το φίδι που είδε ο Πολύιδος κρατούσε ένα βότανο και μπορούσε να επαναφέρει στη ζωή τους νεκρούς. Το φίδι μπορούσε να γίνει ενσάρκωση των νεκρών, ένας πρόγονος, σε τύμβο η μορφή ενός φιδιού δήλωνε το σημείο ταφής ενός ήρωα και ήταν σύμβολο ανάστασης και αθανασίας.

Σουμέριοι-Σημίτες: Η βαβυλωνιακή Τιαμάτ, "αυτή που δεν έχει πόδια", "το φίδι του σκότους", που απεικονίζεται επίσης σαν δράκαινα, που είναι το χάος, το αδιαφοροποίητο, το αδιαχώριστο, ο δόλος και μοχθηρία, που καταστράφηκε απο τον Μαρντούκ σαν φώς και ηλιακό σύμβολο. Ο ασσυριοβαβυλωνιακός Έα, σαν Λαχμού και Λαμαχού, της θάλασσας, είναι αρσενικό και θηλυκό φίδι και γεννάει την αρσενική και θηλυκή αρχή του ουρανού και της γής. Η Ιστάρ, σαν μεγάλη θεά απεικονίζεται μαζί με φίδι. Ο φρυγικός Σαβάζιος έχει ένα φίδι σαν κύριο γνώρισμά του και στη λατρεία η ιερουργούσα ιέρεια έριχνε ένα χρυσό φίδι, σαν "θεό μέσα απο το στήθος", μέσα απο τη στολή της στο έδαφος. Η θεά των δημητριακών, Νιντάμπα, έχει φίδια που βγαίνουν απο τους ώμους της, και το φίδι συνδέεται με τη Θεά Γη, της οποίας το φίδι τυλίγεται γύρω απο έναν στύλο είναι ιερόγλυφο και ο θνήσκων θεικός γιός της, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται να έχει ένα φίδι που υψώνεται πάνω απο κάθε ώμο του. Το φίδι πάνω σε ένα στύλο και λατρευμένο σαν θεός της θεραπείας, είναι ένα σύμβολο που απαντάται συχνά στη Χαναάν και Παλαιστίνη.

Ινδοί: Η σάκτι· η Φύση· κοσμική δύναμη· χάος· το άμορφο· το ανεκδήλωτο· η εκδήλωση του βεντικού Αγκνί, πυρ, το "πύρινο ερπετό"· το σκοτεινό φίδι δείχνει τη δυνατότηα του πυρός. Σαν Καλίγια που εξολοθρεύεται απο τον Κρίσνα, ο οποίος χόρεψε πάνω στο κεφάλι του· το κακό. Η κόμπρα είναι ένα βάθρο του Βισνού, και σαν τέτοιο είνια γνώση, σοφία και αιωνιότητα. Σαν τον κοσμικό ωκεανό, ο Βισνού κοιμάται πάνω στο κουλουριασμένο ερπετό στα αρχέγονα ύδατα· η ωκεανική, χαοτική, μη πολωμένη κατάσταση, πριν τη δημιουργία. Ο Αναντά, ο χιλιοκέφαλος κύριος των φιδιών είνια ο "ατελείωτος", το άπειρο και η γονιμότητα, του οποίου οι σπείρες περιβάλλουν τη βάση του άξονα του κόσμου. Ο Βίτρα, ο αιχμάλωτος υδάτων είναι το υπόγειο σκότος που καταπίνει τα νερά και προκαλεί την ξηρασία· και αυτός, σαν το Άχι "το στραγγαλιστή", είναι ένα τρικέφαλο φίδι που σφαγιάστηκε απο τον Ίντρα ο οποίος απελευθερώνει τα ύδατα ξανά με το αστροπελέκι του. Μπλεγμένα φίδια είναι χθόνια. Δύο φίδια με ανοδική και καθοδική κίνηση αντιπροσωπεύουν το θείο Ύπνο και τη θεία Αφύπνιση, τις νύχτες και τις μέρες του Μπράχμα. Οι Ναγκά και οι Ναγκινά είναι φιδίσιοι βασιλιάδες και βασίλισσες ή πνεύματα. Ένα παλούκι που μπήγεται στο κεφάλι ενός φιδιού είναι για να το "σταθεροποιήσει", και στα θεμέλια ενός ινδουιστικού ναού αυτό γίνεται προς μίμηση της αρχέγονης πράξης του Σόμα ή του Ίντρα, στην υποταγή του χάους και τη δημιουργία της τάξης. Ένα φίδι τυλίγει πολλές φορές το λίνγκαμ του Σίβα. Μαζί με τον ελέφαντα, τη χελώνα, τον ταύρο και τον κροκόδειλο, το φίδι είναι ένας υποστηρικτής και συντηρητής του κόσμου.

Κίνα: Το φίδι σπάνια διαχωρίζεται απο το δράκοντα, αλλά όταν γίνεται αυτό είναι αρνητικό, κακοποιό, καταστροφικό, απατηλό και ύπουλο και φανερώνει συκοφαντία και είναι ένα απο τα πέντε δηλητηριώδη πλάσματα. Ο αδελφός και η αδελφή, Φο-κι και Νιου-γκούα απεικονίζονται μερικές φορές σαν δύο φίδια με ανθρώπινα κεφάλια, ένας απο τους σπάνιους συνδιασμούς ζώου-ανθρώπου στον κινέζικο συμβολισμό. Είναι γιν-γιανγκ και ο συμβολισμός του σχετίζεται με αυτόν του Κηρύκειου. Το φίδι είναι το έκτο απο τα συμβολικά ζώα των Δώδεκα Γήινων Κλάδων.

Αφρική: Ένα βασιλικό έμβλημα· ένα όχημα αθανασίας· ενσαρκώσεις των νεκρών. Ο ουράνιος όφις είναι επίσης το ουράνιο τόξο και είτε περιβάλλει τη γή ή είναι φύλακας θησαυρών, είναι το πνεύμα του κεραυνού και συνδέεται με την αστραπή. Το φίδι είναι ένας πολιτισμικός ήρωας ή μυθικός πρόγονος που πρόσφερε στον άνθρωπο τη σιδηρουργία και τα δημητριακά. Συνδέεται με τα ύδατα και τη γονιμότητα.

Εβραίοι: Το κακό· ο πειρασμός· αμαρτία· σεξουαλικό πάθος· οι ψυχές των καταδικασμένων στη Σεόλ. Ο χάλκινος Όφις του Μωυσή είνια ομοιοπαθητικός. Ο Λεβιάθαν είναι το φίδι της αβύσσου. Ο Γιαχβέ εκτοξεύει "το συστρεφόμενο όφι" την αστραπή (Ιώβ ΚΣΤ' 13). Η Καμπάλα απεικονίζει τον Αδάμ - Κάδμος σαν έναν άντρα που κρατά ένα όρθιο φίδι απο το λαιμό. Το "φρονιμότερο" απο όλα τα είδη που δημιούργησε ο Θεός (Γέννεση 3.1)

Ιράν: Μια μορφή του Αχριμάν ή του Άνγκρα Μαινού, ο Όφις του Σκότους, ο Ψεύτης. Το περσικό φίδι Αζι-νταχάκ είναι ο "στραγγαλιστής" εχθρός του θεού Ήλιου.

Μανιχαισμός: Ένα σύμβολο του Χριστού.

Κέλτες: Συνδέεται με όλα τα ιαματικά ύδατα και πηγές. Το κερασφόρο ή κριοκέφαλο φίδι, που συχνά εμφανίζεται στην κέλτικη και γαλατική εικονογραφία, αντιπροσωπεύει τον Κερνούννο, θεό της γονιμότητας και της αρρενωπότητας. Το φίδι είνια ένα έμβλημα της Μπριτζίτ σαν Μητέρας θεάς. Ένα κεφάλι με φιδίσιο στεφάνι είνια γονιμότητα και αποτροπαικό σύμβολο.

Σκανδιναβία: Το φίδι της Μιντγκαρντ περιβάλλει τον κόσμο με τις ατέλειωτες σπείρες της αβύσσου του ωκεανού. Το φίδι Νιντχογκ, ο "Φοβερός Δήκτης", που ζεί στη ρίζα του Υγκντρασίλ, του Κοσμικού Δέντρου, και συνεχώς το ροκανίζει, αντιπροσωπεύει τις κακοποιές δυνάμεις του σύμπαντος.


Τολτέκοι: Ο θεός ήλιος που κοιτάζει μέσα απο τα σαγόνια ενός φιδιού, συμβολίζει τον ουρανό.

Ίνκας: Το φίδι και το πουλί είναι η ευεργετική όψη του Κουετζαλκοάτλ.

Αζτέκοι: Το πλουμιστό φίδι, ένας συνδυασμός του πουλιού Κουετζάλ και του φιδιού, είνια ο ήλιος· το πνεύμα· η δύναμη της ανόδου· βροχή· άνεμος· κεραυνός και αστραπή· η αρχέγονη κίνηση του ανέμου και του νερού· η πνοή της ζωής· γνώση· η ανατολικήπεριοχή· συνοδεύει όλους τους θεούς της βροχής και του ανέμου· είναι φαλλικό σύμβολο· αιώνια δημιουργία· ατελείωτος χρόνος· ένας μεσολαβητής μεταξύ θεού και ανθρώπου. Είναι ο Λευκός θεός απο τα σκοτεινά έγκατα του οποίου πέφτει η βροχή και είναι επίσης ένα γνώρισμα του Κουετζαλκοάτλ και του ουράνιου θεού του Ζωδιακού όταν είναι ηλιακό σύμβολο, αλλά γίνεται σεληνιακό όταν το φίδι αντιπροσωπεύει τη Μητέρα Γή, τη Γυναίκα φίδι, την Κοατλίκουε, που φοράει μια φούστα υφασμένη απο ερπετά. Το φίδι είνια ένας πολιτισμικός ήρωας ή ένας μυθικός πρόγονος. Ένα αρπακτικό πουλί γραπώνει το θεό-φίδι απο του οποίου το αίμα γεννιέται το ανθρώπινο γένος, συμβολίζοντας τον κατατεμαχισμό της αρχέγονης ενότητας και της εμφάνισης της πολλαπλότητας στον εκδηλωμένο κόσμο.

Γνωστικισμός: Ο συγγραφέας της θείας Γνώσης. Το φτερωτό φίδι είναι ο Φάνης και με ένα φωτοστέφανο γύρω του απεικονίζει το Φως του Κόσμου· γνώση και φώτιση.

Μωαμεθανισμός: Στενά συνδεδεμένο με τη ζωή, το φίδι είναι το ελ-χαγιά και η ζωή ελ-χιατ και Ελ -χάι ένα απο τα κύρια ονόματα του θεού που σημαίνει, το ζωοποιό, εκείνο που απονέμει ζωή, αυτό που φέρνει ζωή.

Χριστιανισμός: Διφορούμενο σύμβολο, ο Χριστός σαν σοφία και υψωμένος στο Δέντρο της Ζωής ως θυσία. " Να είστε φρόνιμοι σαν φίδιακαι αγνοί σαν περιστέρια" (Ματθ. 10.16) Το φίδι ή Δράκοντας είναι ο Σατανάς, ο Πειρασμός, ο εχθρός του Θεού και ο παράγοντας της Πτώσης· αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις του κακού· καταστροφή· ο τάφος· δόλος και πονηριά· είναι επίσης η δύναμη του κακού που ο άνθρωπος πρέπει να νικήσει μέσα στον εαυτό του. Ο Δάντης εξισώνει το φίδι με τους καταδικασμένους, αλλά τυλιγμένο στο Δέντρο της Ζωής είνια η σοφία και είναι ευεργετικό ενώ με το Δέντρο της Γνώσης γίνεται κακοποιό. Το φίδι ανεβασμένο στον σταυρό ή σε στύλο είναι ένα πρωτότυπο του Χριστού ανεβασμένου στο Δέντρο της Ζωής για τη θεραπεία και σωτηρία του κόσμου· στη βάση του σταυρού είναι το κακό και συμβολίζει τον θρίαμβο του Χριστού πάνω σε αυτό.

Αλχημεία: Το φίδι σε έναν στύλο είναι η καθήλωση του πτητικού υδραργύρου, η καθυπόταξη της ζωτικής δύναμης. Το πέρασμα μέσα απο έναν κύκλο συμβολίζει την αλχημική συγχώνευση.

Ωκεανία: Δημιουργός του κόσμου. Η παρουσία ενός φιδιού συνδέεται με την εγκυμοσύνη. Σε κάποιες περιοχές το Κοσμικό Φίδι ζει υπογείως και τελικά θα καταστρέψει τον κόσμο.

Αυστραλία: Η αρσενική αρχή· η αστραπή. Υπάρχει σχέση μεταξύ της παρουσίας ενός φιδιού και της εγκυμοσύνης.

Μαορί: Γήινη σοφία.

Ινδιάνοι: Το πνεύμα του κεραυνού, αστραπή, αυτό που φέρνει τη βροχή, ο εχθρός του πουλιού του Κεραυνού· σεληνιακή και μαγική δύναμη· το δόρυ των θεών του πολέμου. Ένα σύμβολο αιωνιότητας και προάγγελος θανάτου. Το κερασφόρο φίδι είναι το υδάτινο πνεύμα, η γονιμοποιός δύναμη του νερού. Τα φίδια είναι μεσολαβητές μεταξύ των ανθρώπων και του κατώτερου κόσμου. Ο Μεγάλος Μανιτού παίρνει τη μορφή του φιδιού με κέρατ με τα οποία διαπερνά το Φρύνο ή Σκοτεινό Μανιτού σαν κακία.

2 σχόλια:

yo είπε...

Εκπλητική ανάρτηση και αποδίδει ωραία αυτό το τεράστιο θέμα του αποσυμβολισμού του φιδιού. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το Φίδι της Εδέμ που έπαιξε τον βασικό ρόλο της πτώσης του Ανθρώπου αφορά στην γνώση που έλαβαν οι Πρωτόπλαστοι σχετικά με την πολλαπλότητα του "γίγνεσθαι", κατανόησαν δηλαδή το "κατ'εικόνα και ομοίωση" ως ικανότητα δημιουργίας ανθρώπων στην υλική ζωή μέσω του όφι(δική μου γνώμη).

Ανώνυμος είπε...

Εκπλητική ανάρτηση και αποδίδει ωραία αυτό το τεράστιο θέμα του αποσυμβολισμού του φιδιού. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το Φίδι της Εδέμ που έπαιξε τον βασικό ρόλο της πτώσης του Ανθρώπου αφορά στην γνώση που έλαβαν οι Πρωτόπλαστοι σχετικά με την πολλαπλότητα του "γίγνεσθαι", κατανόησαν δηλαδή το "κατ'εικόνα και ομοίωση" ως ικανότητα δημιουργίας ανθρώπων στην υλική ζωή μέσω του όφι(δική μου γνώμη).